A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/skulptura-dortmund-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Revna čistačica uništila 800 tisuća eura vrijednu skulpturu | Politika+
Kultura

ČIŠĆENJE: Revna čistačica uništila 800 tisuća eura vrijednu skulpturu

Misleći da je neugledan sloj boje na umjetničkoj instalaciji prljavština s kojom se mora profesionalno obračunati, čistačica uništila skulpturu.

FOTO: dpa
Piše: PolitikaPlus

 Pretjerano revna čistačica muzeja "Ostwall" u njemačkome gradu Dortmundu uništila je suvremenu umjetničku skulpturu vrijednu 800 tisuća eura misleći da je neugledan sloj boje na umjetničkoj instalaciji prljavština s kojom se mora profesionalno obračunati.

Glasnogovornica muzeja potvrdila je da je korito tako temeljito očišćeno da ga više nije moguće vratiti u prvobitno stanje. Muzej je djelo posudio iz privatne zbirke, a procijenjeno je na 800 tisuća eura. Da je Kippenberger živ, možda bi ga utješila činjenica da nije jedini umjetnik kojemu su čistačice uništile djela.

 

Riječ je o skulpturi "Wenn's anfaengt durch die Decke zu tropfen" (Kada strop počne prokišnjavati) njemačkog umjetnika Martina Kippenbergera (1953.–1997.), koji je poznat po iznimno bogatoj produkciji u mnogobrojnim žanrovima, a smatraju ga jednim od najtalentiranijih njemačkih umjetnika svoje generacije. Skulptura se sastoji od nestabilne drvene konstrukcije načinjene od letvica u gumenom koritu. Kippenberger je korito poprskao bojom koja je trebala predstavljati osušenu kišnicu. No, što je umjetniku bila umjetnost, za čistačicu je bio izazov pa je odlučila korito očistiti tako da izgleda kao novo.

 

Glasnogovornica muzeja potvrdila je da je korito tako temeljito očišćeno da ga više nije moguće vratiti u prvobitno stanje. Muzej je djelo posudio iz privatne zbirke, a procijenjeno je na 800 tisuća eura. Da je Kippenberger živ, možda bi ga utješila činjenica da nije jedini umjetnik kojemu su čistačice uništile djela, ističe "Guardian".

 

Godine 1986. u Likovnoj akademiji u Duesseldorfu temeljito je očišćena 400 tisuća eura vrijedna "masna mrlja" njemačkog avangardnog umjetnika Josepha Beuysa, a 2004. u muzeju "Tate Britain" u Londonu čistačica je bacila dio djela također njemačkog umjetnika Gustava Metzgera ne shvaćajući da plastična vrećica s odbačenim papirom nije smeće nego sastavni dio umjetničke instalacije. No, nisu njemački umjetnici jedine žrtve revnih muzejskih službi održavanja. U galeriji "Eyestorm" u Londonu suvremeni britanski umjetnik Damien Hirst ostao je 2001. bez pivskih boca, pepeljara i šalica kave koje su trebale predstavljati život umjetnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

skulptura, čistačica, dortmund