A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hv-topnistvo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Obrana Gotovine: Svjedoci američki generali, uvode se Miloševićevi transkripti | Politika+
Crna kronika

HAAG: Obrana Gotovine: Svjedoci američki generali, uvode se Miloševićevi transkripti

Obrana uvodi 25 novih dokaza.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom zatražila je u petak da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane održavanih u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem Wikileaksa te ekspertna izviješća američkih časnika, objavio je u petak poslijepodne Haaški sud.

"Žalitelj Ante Gotovina traži prihvaćanje 25 dodatnih dokaza koji nisu bili na raspolaganju obrani tijekom suđenja i koji su mogli utjecati na odluku sudskoga vijeća da su bili uvedeni tijekom suđenja", navodi se u zahtjevu podnesenom žalbenom vijeću u petak.

Pravila Haaškoga suda dopuštaju da se u žalbenom dijelu postupka uvedu samo oni dokazi koji nisu bili na raspolaganju tijekom glavne rasprave.

Dodatni dokazi, čije se uvođenje traži tiču se okolnosti odlaska srpskih civila prije, tijekom i nakon Oluje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom Oluje i Gotovininih ovlasti vezano uz javne nastupe. U verziji za javnost zahtjeva obrane vidljivo je da je devet dokaza zaštićeno oznakom tajnosti.

Generali Gotovina i Mladen Markač 15. travnja proglašeni su krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine koje su hrvatske snage počinile nad srpskim stanovništvom tzv. krajine tijekom i nakon Oluje. Obrane obojice generala 1. su kolovoza podnijele žalbe na presudu.

Raspravno vijeće u presudi je utvrdilo da je počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim topničkim napadima na civile koji su tako natjerani u bijeg zanemarujući tako dokaze obrane da je vlast pobunjenih Srba pozvala stanovništvo na evakuaciju te da su topnički napadi bili usmjereni na vojne ciljeve.

Analizama američkih časnika protiv presude

Tvrdnje nepravomoćne presude o neselektivnosti topničkih napada Hrvatske vojske obrana generala Ante Gotovine u žalbenom postupku  namjerava osporavati stručnim analizama američkih časnika koji su zaključili da je postupanje hrvatskog topništva bilo unutar okvira vojnih doktrina u svijetu, a da je kriterij koji je prvostupanjsko vijeće postavilo za neselektivnost topničkih pogodaka nerazuman, navodi se u podnesku obrane koja je u petak zatražila uvođenje dodatnih dokaza u žalbenom postupku.

"Kriterij od 200 metara koji je utvrdio sud u potpunom je neskladu s teorijom i praksom topništva"

Raspravno vijeće u presudi je utvrdilo da je hrvatsko topništvo pogađalo preširoko u odnosu na vojne ciljeve i time bilo neselektivno, a dovelo je u pitanje i postojanje dijela vojnih ciljeva te je zaključilo da su na temelju zapovijedi generala Gotovine napadana civilna područja jer je on namjeravao počiniti progon srpskog stanovništva.

"Kriterij od 200 metara koji je utvrdio sud u potpunom je neskladu s teorijom i praksom topništva", ocjenjuje umirovljeni general pukovnik američke vojske Wilson A. Shoffner. Uz njegovu obrana je podnijela stručne analize još dvojice časnika američke vojske - umirovljenog general bojnika Roberta Scalesa i generala Ronalda H. Griffitha koji također dovode u pitanje utemeljenost kriterija za selektivnost napada koji je postavilo sudsko vijeće u presudi.

U prvostupanjskoj se presudi navodi da su svi topnički pogoci koji izlaze iz kruga od 200 metara od vojnog cilja neselektivni.

Teze raspravnog vijeća o nepostojanju vojnih ciljeva obrana namjerava osporavati i podacima NATO-a, kao i knjigom pomoćnika zapovjednika Glavnog štaba vojnih snaga pobunjenih hrvatskih Srba generala Koste Novakovića u kojoj se opisuje raspored brigada vojske tzv. RSK u vrijeme Oluje. Knjiga je objavljena nakon završetka dokaznog postupka obrane generala Gotovine i nakon Novakovićeva svjedočenja na suđenju. Obrana upozorava da knjiga pokazuje i da Novaković nije istinito svjedočio jer je zatajio vojnu prisutnost srpskih snaga na području Knina.

U prilog postojanju srpskih topničkih položaja, obrana se poziva na podatke NATO-a koji govore o zračnom napadu NATO snaga na položaje protuzračne obrane srpskih snaga kod Knina i Udbine.

Obrana podsjeća da je sudsko vijeće u prvostupanjskoj presudi zaključilo da je na području Knina topništvom mogla gađati samo Hrvatska vojska što ovi podaci NATO-a osporavaju.

Na kraju u prilog razjašnjavanju ovlasti generala Gotovine za istupanje u javnosti u pitanju istraga zločina obrana traži uvođenje zapovijedi od 25.siječnja 1995. kojom se brane javni nastupi bez dozvole Političke uprave MORH-a.

Dokaz obrane su i Miloševićeve riječi o "bežaniji" vodstva RSK sa stanovništvom


Izlaganje predsjednika Srbije Slobodana Miloševića na jednoj od sjednica Vrhovnog savjeta obrane na kojoj govori o "bežaniji" vodstva pobunjenih hrvatskih Srba i stanovništva prije ikakvog kontakta s hrvatskim snagama na početku Oluje te američka diplomatska bilješka, koju je objavio Wikileaks, u kojoj tadašnji veleposlanik Peter Galbraith izvještava Washington da je odlazak srpskog stanovništva uzrokovan zapovijedi Milana Martića za evakuaciju, tek su dio dokaza kojima obrannamjerava osporiti zaključke prvostupanjske presude.

"Dokazi pokazuju da glavni razlog odlaska civila iz Knina, Benkovca, Obrovca i Gračaca nije bilo nezakonito granatiranje HV-a nego zapovijed za evakuaciju koju je izdalo vodstvo tzv. RSK kao i strah od suočavanja s hrvatskim snagama", poručuje u petak obrana u podnesku kojim na oko 200 stranica traži uvođenje dodatnih dokaza.

Obrana navodi kako se novi dokazi tiču zaključaka nepravomoćne travanjske presude da su srpski civili otišli iz tzv. krajine a posebno Knina, Benkovca, Obrovca i Gračaca zbog straha od topničkih napada HV-a te da nikakva evakuacija u izvedbi vlasti lokalnih Srba niti neki njihovi drugi potezi nisu izazvali odlazak srpskih civila. Također tiču se i zaključaka sudaca da je hrvatski vojno državni vrh dijelio namjeru progona civila i to planirao na Brijunskom sastanku održanom pred Oluju, kao i da je Gotovina posjedovao zločinačku namjeru i sudjelovao u tom udruženom zločinačkom pothvatu.

Tako obrana citira Miloševića sa sjednice VSO-a od 14. kolovoza 1995. u kojem on kaže: "Kao što znate, tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine toga istog dana bez čak stvorenog kontakta s hrvatskom vojskom na najvećem dijelu fronta. Da smo tog istog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne?! Pa tamo ne bi moglo da se stigne od njihovih kolona kojima su zakrčili sve puteve u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom nego što su izginuli držeći linije".

Milošević na sjednici postavlja i pitanje tko je zaista donio odluku da krajiško vodstvo napusti krajinu te dodaje da su takvu odluku donijeli kad su imali sve uvjete da se brane i time "izazvali egzodus".

"Sad to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije sa kojih su utekli kao zečevi?", pita Milošević i zaključuje da su "čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uvečer naredili bežaniju".

Obrana upozorava da ti zapisnici osvjetljavaju i okolnosti u kojima su pisana izviješća jugooficira na posudbi tzv. krajinskim snagama u kojima oni umanjuju značaj zapovijedi za evakuaciju, svjesni da su izvješća u funkciji disciplinskih postupaka protiv njih zbog izdavanja tih zapovijedi. Prvostupanjska se presuda oslanja na jedno od tih izviješća ono - generala Mile Mrkšića. Obrana upozorava i da Mrkšićevo umirovljenje upućuje na zaključak da VSO nije vjerovao njegovu izviješću.

Tvrdnju da je odlazak stanovništva rezultat odluke lokalnog vodstva, obrana potkrijepljuje i bilješkom ministra vanjskih poslova tzv. RSK Slobodana Jarčevića u kojoj se navodi da kolaps srpskih snaga nije rezultat hrvatske pobjede nego odluke o povlačenju zajedno sa stanovništvom te izviješćima obavještajne službe jugoslavenske vojske u kojoj se govori o provedenoj evakuaciji stanovništva, kao i drugim izviješćima vojnih snaga pobunjenih hrvatskih Srba u kojima se Martićeva odluka o evakuaciji naziva izdajničkom.

Među dokazima kojima obrana namjerava osporavati zaključke o progonu civila te zločinačkim namjerama hrvatskog vojno-državnog vrha uključujući generala Gotovinu je i devet koji su u verziji za javnost zahtjeva obrane zaštićeni oznakom tajnosti.

Iz Galbraithove diplomatske bilješke upućene 10. kolovoza obrana citira dio u kojem veleposlanik podsjeća Washington da se i prije Oluje predviđalo da će doći do odlaska srpskog stanovništva. Taj dio potvrđuje tezu obrane da na Brijunskom sastanku nije bilo govora o planiranju progona nego o zapažanju onog što se očekivalo a to je da bi mogao uslijediti odlazak stanovništva.

Galbraith u toj bilješci navodi da se na temelju viđenog u Petrinji, Kninu i Glini čini da je malo dokaza o zločinima hrvatskih snaga ili dokaza o protjerivanju stanovništva iz njihovih domova.

"Prije bi se reklo da su pobjegli prije dolaska hrvatskih snaga ili su im vlasti RSK zapovijedile da odu", navodi se u diplomatskoj bilješci, a obrana ističe da i to potvrđuje njihovu tezu da uzrok odlaska nisu bili nezakoniti postupci hrvatskih snaga ili vojno-političkog vodstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločini, haag, granatiranje knina, ante gotovina