A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/rade%20bulat%20100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rade Bulat: Nije mi poznato zbog čega bi me trebali uhititi i ispitivati | Politika+
Crna kronika

RATNI ZLOČINI: Rade Bulat: Nije mi poznato zbog čega bi me trebali uhititi i ispitivati

'I danas mi je teško govoriti o tim zbivanjima u kojima su ginuli i krv prolijevali moji suborci, i ne mogu oprostiti nikome tko dovodi u pitanje tu žrtvu za oslobođenje Jugoslavije i Hrvatske.'

FOTO: Rade Bulat
FOTO: Glas Istre
Piše: PolitikaPlus/Hina

U Sošicama i Radatovićima na Žumberku obilježava se danas 69. obljetnice formiranja XIII. Proleterske brigade „Rade Končar“, a tadašnji komandant brigade general Rade Bulat kazao je kako ne može oprostiti nikome tko dovodi u pitanje žrtvu za oslobođenje Jugoslavije i Hrvatske.

 

'I danas mi je teško govoriti o tim zbivanjima u kojima su ginuli i krv prolijevali moji suborci, i ne mogu oprostiti nikome tko dovodi u pitanje tu žrtvu za oslobođenje Jugoslavije i Hrvatske.'

Nakon polaganjem vijenaca i davanja počasti poginulima na spomen kosturnici u Sošicama s posmrtnim ostacima 380 partizana, general Rade Bulat rekao je, uz ostalo, kako mu je i danas teško govoriti o tim zbivanjima u kojima su ginuli i krv prolijevali njegovi suborci, te da "ne može oprostiti nikome tko dovodi u pitanje tu žrtvu za oslobođenje Jugoslavije i Hrvatske".

Komentirajući novinarima uhićenje Josipa Boljkovca, bivšeg šefa Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz svibnja 1945. na području Duge Rese, te novinarske upite 'jesu li na redu i on i Josip Manulić', Bulat je kazao kako ga nije do sada nitko ni zvao ni ispitivao.

Napomenuo je da mu nije poznato ni u vezi kojeg bi to događaja mogao biti ispitivan i uhićen. Dodao je kako je kao predratni član Komunističke partije i jedan od organizatora otpora fašizmu dao sve što je mogao u toj borbi.

Rade Bulat nadalje je kazao kako se "ni u Dalmaciji, Korduni ni Žumberku nije pitalo tko je koje vjere ili nacije, a posljednjih ga godina", kaže, "guraju da bude nešto po naciji".

Vinko Šunjara, član Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca, komentirajući novinarima uhićenje Josipa Boljkovca kazao je da on kao i ostali iz SAB-a osuđuju zločin i nemaju ništa protiv da se provjere činjenice o mogućim zločinima, no izrazio je veliku sumnju u objektivnost istrage.

Šušnjara je ustvrdio kako "funkcija te istrage nije istina" nego "pokušaj proustačke desnice da pokaže da ako je istina da ustaše nisu bile na pravoj strani, istina je i da nisu bili bolji ni antifašisti".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

komunizam, partizani, josip manolić, josip boljkovac, rade bulat, ratni zločini