A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/daniel-srb-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Daniel Srb: Vlada hitno od Bajića treba zatražiti blokadu INA-ine imovine | Politika+
Hrvatska

RAZGOVOR: Daniel Srb: Vlada hitno od Bajića treba zatražiti blokadu INA-ine imovine

'Najveća zamjerka Kukuriku je sklonost jugoslavenskoj ideji, a HDZ-u nepotrebno koaliranje s SDSS-om.'

FOTO: Daniel Srb
Piše: Ivan Klarić

S predsjednikom HSP-a Danielom Srbom razgovarali smo nakon što su objavljeni rezultati anketa prema kojima bi HSP na nadolazećim parlamentarnim izborima mogao osvojiti i pet saborskih mandata, što je za stranku koja je u posljednjem sazivu Sabora imala tek jednog zastupnika, veliki uspjeh. No, isto tako HSP-u prijeti opasnost da zbog rasipanja desnih glasova doživi i neuspjeh na izborima. Toga je svjestan i Srb, koji je pozvao sve desne stranke na zajednički izlazak na izbore. 

Osim izbora, tema našeg razgovora bio je i nedavni problem s predsjednikom Autohtone stranke prava Draženom Kelemincem koji je trebao biti nositelj zajedničke liste u 2. izbornoj jedinici. Brza reakcija predsjedništva i predsjednika HSP-a nakon što je u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva saznao da je Keleminec osumnjičen za nasilje u obitelji, donijeli su ovom 47-godišnjem pravašu još veće simpatije javnosti. No, razgovor smo ipak počeli s temom okrupnjavanja pravaške scene pod jednu, zajedničku opciju što je bila velika želja i ideja predsjednika HSP-a.

Naša je uloga u zaštiti nacionalnih interesa. Onaj tko bude spreman prihvatiti uvjete koje ćemo postaviti može računati na našu podršku. Javno obećajem da su naši uvjeti isključivo nacionalni interesi, a ne bilo kakve osobne pozicije.

Gospodine Srb, jeste na kraju zadovoljni odazivom desnih političkih stranaka na vaš poziv na ujedinjenje?

Nisam. Očekivao sam više interesa i tolerantnosti, pa i realnosti. Javio se relativno velik broj manjih i lokalnih stranaka koje nisu prepoznate u javnosti, koje pri tome postavljaju potpuno nerealne uvjete.

Ono što javnost
možda najviše zanima je jesu vam se na taj poziv barem javili Ruža Tomašic i Dobroslav Paraga?

Ne. Oboje se nisu javili.

U ovoj blokovskoj podjeli izmedu HDZ-a i SDP-a, odnosno Kukuriku koalicije, gdje je tu HSP?


HSP je poseban po svom programu. Mi smo drukčiji. Uvijek smo dobro procjenjivali opasnosti po Hrvatsku i političke trendove, upozoravali na njih, često bili ispred svog vremena. Nismo napravili niti jednu stratešku pogrešku procjenjujući budućnost, a nismo niti odgovorni ni za kakve propuste u obnašanju izvršne vlasti. 

Za nas je ključno pitanje u definiranju pozicije prema HDZ-u i SDP-u odgovor na pitanje tko je od njih spreman prihvatiti za nas važne dijelove našeg programa. Biti ćemo tvrdi u pregovorima, jer nas se ne može kupiti ministarskim pozicijama. Naše birače iznevjeriti nećemo.


>>> INTERVJU Ruža Tomašić: Bolje poštena opozicija nego prodana duša

>>> INTERVJU Dražen Keleminec: Namještaju mi da bi me politički eliminiraliZnam da je teško predvidjeti, ali koliko mandata očekujete na nadolazećim parlamentarnim izborima?

 

Na izborima očekujemo jedan od najboljih rezultata u povijesti stranke stare 150 godina.

Prema posljednjim anketama HSP-u predvidaju i do pet mandata. Samim time postajete veoma zanimljivi za eventualno koaliranje ili podršku budućoj vladi. Koja od dvije opcije bi vama bila bliža za koaliranje ili podršku?

Naša je uloga u zaštiti nacionalnih interesa. Onaj tko bude spreman prihvatiti uvjete koje ćemo postaviti može računati na našu podršku. Javno obećajem da su naši uvjeti isključivo nacionalni interesi, a ne bilo kakve osobne pozicije.


.......

 

.......

 

 

 

Hrvatska treba biti Švicarska na moru, a ne dio EU ili bilo kakve zajednice!


Zbog čega je HSP toliko protiv Europske unije? Što zamjerate EU i je li rješenje za Hrvatsku ostanak u zapadno- balkanskoj inicijativi? Ja znam da ćete vi pravaški reci ni sa Bečom ni sa Peštom, ali kako jedna mala Hrvatska može opstati, a da ne bude dio neke zajednice?

 

Hrvatska treba biti Švicarska na moru, a ne dio bilo kakve zajednice. Treba odlično surađivati sa svima, biti otvorena, a ne zatvorena zemlja, ali s vlastitim putem. Sve ostalo vodi zanemarivanju naših interesa i nedovoljnom gospodarskom napredovanju. Postavljam pitanje obrnuto. Zašto Hrvatska mora biti dio nečega, zašto se mora tražiti alternativa samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj? Stavovi da Hrvatska mora biti dio nečega podsjećaju na stavove Borislava Jovića ili Veljka Kadijevića i sličnih koji su to govorili 1991., kada su željeli spriječiti našu neovisnost. Od kuda sada tolika sličnost u stavovima današnjih zagovaratelja ulaska u EU sa stavovima srbijanskih i jugoslavenskih čelnika pred Domovinski rat?

 

Imamo li mi bilo kakvo pozitivno povijesno iskustvo s ulascima u naddržavne saveze? Kada smo dobro u njima prošli? Neka mi netko kaže koje pozitivno povijesno iskustvo smo imali. SFRJ? Trojni pakt? Kraljevinu Jugoslaviju? Kraljevinu SHS? Austro-ugarsku monarhiju? Bilo što? Ili se danas zagovornici tvrdnje da je povijest učiteljica života odriču te tvrdnje i postavljaju nove? Jesmo li svjesni da ćemo u Uniji imati zastupljenost u odlučivanju od 1 posto, dakle nikakvu? Naša će mogućnost utjecaja na donošenje odluka biti neusporedivo slabija nego u ranijim savezima kada smo predstavljali neki faktor. Ubuduće nećemo biti nikakav faktor.

 

EU nam se ne isplati više niti ekonomski. Zemlje koje su posljednje ušle u EU, Bugarska i Rumunjska, od ulaska u uniju sporije napreduje nego prije ulaska u nju. Nasuprot njima, Turska sjajno napreduje u kontinuitetu, a njihov je susjed. Što mi želimo u Uniji? Španjolsku nezaposlenost koja je veća nego naša? Grčku, portugalsku, irsku ili talijansku zaduženost?


 

 

 

 


 

Što bi po vama trebao biti prvi potez buduće Vlade?

Hrvatska Vlada mora odmah zatražiti od Državnog odvjetništva blokadu imovine INE, s izuzetkom računa kako bi tvrtka mogla poslovati, do okončanja procesa protiv bivšeg premijera kako bi zaštitila državne interese te osloboditi zatočene hrvatske branitelje.

Naravno da smo spremni javno prikazati sve. Mi smo uvijek dobivali najviše moguće ocjene kontrola koje su obavljali stručnjaci Ureda za državu reviziju, a zbog skromnih sredstava kojima smo raspolagali nemamo što kriti.

Što najviše zamjerate Kukuriku koaliciji, a što HDZ-u?

Najveća zamjerka Kukuriku koaliciji je sklonost jugoslavenskoj ideji, a HDZ-u zamjeramo nepotrebno koaliranje s SDSS-om i popuštanje njihovim strateškim interesima.

Ovih dana spominju se crni fondovi HDZ-a. Mislite li da bi sve stranke u Hrvatskoj trebale javno prikazati svoje financijske izvještaje kako bi se
skinula medijska fama da je to prisutno u svim strankama? Je li to i HSP  spreman napraviti?


Naravno da smo spremni javno prikazati sve. Mi smo uvijek dobivali najviše moguće ocjene kontrola koje su obavljali stručnjaci Ureda za državu reviziju, a zbog skromnih sredstava kojima smo raspolagali nemamo što kriti. Upravo smo zbog toga i pozvani inzistirati na transparentnom prikazivanju financijskih izvještaja.

Kako to da niste znali što je Dražen Keleminec radio, a mislili ste ga postaviti za nositelja liste?

Nisam bio dobro informiran.

Jeste li ostale kandidate provjerili da vam se ne ponovi gaf kao oko Keleminca?

Upravo sada se i provjeravaju ostali kandidati.

S obzirom da se uz Antu Prkačina vežu negativne medijske konotacije zbog poslova u Slavonskom Brodu, bili vam on mogao postati problem poput Keleminca?

Ne. S obzirom na njegovu izloženost, da postoje bilo kakve ozbiljne negativne konotacije već bi se za njih znalo.

Keleminec je u razgovoru za PolitikuPlus ustvrdio kako su mu cijelu priču namjestili 'neki ljudi iz HSP-a kako bi ga politički eliminirali.' Kako to komentirate?

Ne vjerujem da je bilo tko iz Stranke njemu nešto tako pripremio. Vjerujem da bi u slučaju bilo kakvih informacija prvo meni prenio saznanja i temeljem njih tražio njegovo uklanjanje s lista, a to se nije dogodilo.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, izbori, kukuriku koalicija, hdz, dražen keleminec, ante prkačin, hsp, daniel srb