A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zeljko-jovanovic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

JOVANOVIĆ: Bajić je trebao ovako raditi stalno! BOŠNJAKOVIĆ: Bitan je sustav, a ne Bajić! | Politika+
Hrvatska

KRITIKE: JOVANOVIĆ: Bajić je trebao ovako raditi stalno! BOŠNJAKOVIĆ: Bitan je sustav, a ne Bajić!

'Članovi Predsjedništva HDZ-a su kimali odlukama Sanadera, a danas pljuju po njemu.'

FOTO: Željko Jovanović
Piše: Dnevnik.hr

U Dnevniku Nove TV gostovali su Željko Jovanović iz Kukuriku koalicije te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković iz HDZ-a.

 

JOVANOVIĆ: članovi Predsjedništva HDZ-a koji su kimali svim odlukama Ive Sanadera, a danas pljuju po njemu. To je jadno i bijedno.

Da se u Hrvatskoj vodi borba protiv korupcije ili borba protiv Sanadera i njegove vladavine?

Bošnjaković: U Hrvatskoj se vodi borba protiv korupcije puno šire.

Jovanović: Proizvodnja korupcije još uvijek traje i zato je ključno u borbi protiv korupcije – prevencija – društvo bez korupcije.

Da li smo u ovu fazu borbe protiv korupcije došli zbog dobrih zakona ili zbog toga što su ljudi koji su se time bavili počeli pričati?

Bošnjaković: Imamo cijeli niz dobrih zakona koji jamče prevenciju. Ali, doprinijeli su i dobri zakoni i dobre institucije i snažna politička volja za borbu protiv korupcije upravo onakva kakvu Jadranka Kosor iskazuje u svojim nastupima.

Jovanović: Presudan je bio pritisak i batina Europske unije zbog poglavlja 23, a nakon toga Vlada Jadranke Kosor se počela ponašati poput svjedoka pokajnika koja je, želeći sačuvati svoje fotelje, propjevala o brojnim temama koje su pokazale da je sve ono što sam govorio o kriminalnom karakteru vrha HDZ-a točno.

 

BOŠNJAKOVIĆ: Imamo cijeli niz dobrih zakona koji jamče prevenciju. Ali, doprinijeli su i dobri zakoni i dobre institucije i snažna politička volja za borbu protiv korupcije upravo onakva kakvu Jadranka Kosor iskazuje u svojim nastupima.

Bošnjaković: Nikakvih pritisaka nema, jer sve što smo radili u Poglavlju 23 radili smo, zapravo, za dobrobit naše države i naših građana.

Jovanović: Ne bih se složio. Mi danas zaista imamo zakonodavni okvir koji je u rangu najboljih zakona u cijeloj Europi. Međutim, jasno je da su pritisci EK bili presudni da donesemo te zakone.

Bošnjaković: To nisu bili nikakvi pritisci, to je bila redovna komunikacija s EU jer jasno je, oni nas primaju u članstvo i žele da naše zakonodavstvo odgovara svim njihovim standardima.

Jovanović: Vi možete imate sjajan zakonodavni okvir, sjajan institucionalni okvir, ali ako nemate ljude koji će te zakone svakodnevno provoditi u praksi, onda to ostaje mrtvo slovo na papiru.

Bošnjaković: S time se apsolutno slažem.

 

JOVANOVIĆ: Presudan je bio pritisak i batina Europske unije zbog poglavlja 23, a nakon toga Vlada Jadranke Kosor se počela ponašati poput svjedoka pokajnika koja je, želeći sačuvati svoje fotelje, propjevala o brojnim temama koje su pokazale da je sve ono što sam govorio o kriminalnom karakteru vrha HDZ-a točno.

Diktira li indirektno DORH kampanju i izbore?

Bošnjaković: Ja ne mogu vjerovati da bi sada DORH tempirao neke stvari baš u ovo vrijeme, ali oni imaju svoj tempo rada i vremenske okvire u kojima se nešto dešava.

Jovanović: Nama, ni na koji način, nije potrebna ičija pomoć, a posebno ne pomoć Državnog odvjetništva da bismo ostvarili sjajan rezultat.

Hoćete li podržati novi mandat Mladena Bajića?

Jovanović: U ovom trenutku mi smo fokusirani na predstavljanje naših politika, našeg smjera ka društvu bez korupcije, a personalna pitanja će doći u svoje vrijeme, na kraju njegova mandata, a to je 2012. U ovom trenutku Mladen Bajić radi svoj posao u skladu sa zakonskim ovlastima, uspješno se bori protiv pritisaka koji stižu iz vladajuće stranke i tako je trebao raditi sve vrijeme.

Bošnjaković: Mislim da je to izuzetno nebitno pitanje, potrebno je stvoriti sustav koji ne ovisi o tome hoće li biti on ili netko treći.

Curenje detalja iz USKOK-ovih istraga?

 

BOŠNJAKOVIĆ: Ja ne mogu vjerovati da bi sada DORH tempirao neke stvari baš u ovo vrijeme, ali oni imaju svoj tempo rada i vremenske okvire u kojima se nešto dešava.

Bošnjaković: Zakonska regulativa nije da se sankcioniraju oni koji su objavili neku informaciju, nego oni koji su tu informaciju saznali i pustili ih van i to je nedopustivo.

Jovanović: Uloga je medija da bude čuvar demokracije i da javnost obavješćuje o svemu što je bitno. I mediji trebaju imati mjeru, kad se radi o krunskim dokazima koji mogu poremetiti istragu, da to ne bi trebali objaviti, ali sve što neće ugroziti tijek istrage nije problem da mediji objave.

Početak suđenja Sanaderu…

Bošnjaković: Nije dobar ambijent ako svaki dan čitate u novinama iskaze. To u klasičnom smislu nije direktan pritisak na suce, ali to je stvaranje jednog ambijenta koji nije dobar za suđenje.

Jovanović: Mi smo i dalje pod prismotrom EK koji će pažljivo pratiti proces Ivi Sanaderu i to je jedna garancija da će on imati pošteno, pravedno suđenje i da suci neće podleći nikakvom pritisku, ni pritisku javnosti ni politike.

Bošnjaković: Pravosuđe je doseglo tu razinu da svi u Hrvatskoj imaju pošteno suđenje.

Ova zemlja se bori protiv korupcije, a ne protiv Ive Sanadera?

Jovanović: Apsolutno. Ivo Sanader je samo jedan kotačić, ali kotačić koji je bio na vrhu jedne piramide, organizacije u vrhu HDZ-a.

Bošnjaković: Svi su građani nevini dok se kaznenom presudom ne dokaže da je netko kriv. Pustimo kalkulacije, vrh ovo ili ono, onako ili ovako. Jedino pravomoćne kaznene presude će odrediti tko je kriv, koliko i zašto.

Jovanović: Ja se slažem, ali i u Saboru netko je trebao reći – car je gol. Ja sam sebi dao tu dužnost da kažem ono što govore i građani. Nisam ja izmislio crne fondove, crne torbe i crne afere, netko je to trebao reći, ne može se šutjeti. Da sam ja šutio ja bih na sebe preuzeo odgovornost kao što su odgovornost preuzeli članovi Predsjedništva HDZ-a koji su kimali svim odlukama Ive Sanadera, a danas pljuju po njemu. To je jadno i bijedno.

Bošnjaković: I mi želimo da se utvrde da li je bilo crnih fondova, i mi želimo da se stvari rasčiste. Kao što i kod vas želimo isto da se raščisti da li onaj račun u Austriji, da li su ti novci koji su tamo sjeli, prebačeni u Hrvatsku i iskazani uopće kao prihod. Ali stvarno ovdje duboko profesionalno treba odraditi.

Jovanović: Slažem se u potpunosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istrage, dorh, jadranka kosor, željko jovanović, ivo sanader, dražen bošnjaković