Hrvatska

MEDIJI: The Economist: Nakon izbornog poraza, Karamarko ruši Kosor

'Boljkovčevo uhićenje je platforma na kojoj će Tomislav Karamarko graditi svoje buduće političke aspiracije.'

FOTO: Tomislav Karamarko
Piše: PolitikaPlus

"Iza Hrvatske je nevjerojatan tjedan", piše u svom online izdanju ugledni tjednik The Economist, referirajući se na početak suđenja Ivi Sanaderu, uhićenje Josipa Boljkovca, optužbe protiv HDZ-a, početak predizborne kampanje...

 

>> Žarko Puhovski: Raspad HDZ-a, pa i promjena vodstva bili bi loši za Hrvatsku

 

Poraz HDZ-a čini se neizbježnim, nakon čega će Jadranka Kosor biti uklonjena s mjesta predsjednice HDZ-a, a Karamarko će biti u dobroj poziciji da preuzme njenu funkciju. Ukoliko u torbi bude imao nekoliko skalpova bivših komunista, bez obzira koliko godina oni imali, skočit će mu popularnost među tvrdim nacionalistima koji osjećaju da ih se za vrijeme Kosorice gurnulo na marginu

Kako se izbori bliže, Hrvatska, koja bi uskoro trebala postati 28. članica EU, sve je više u fokusu stranih medija. Zaoštravanje nacionalističke retorike od strane "reformiranog" HDZ-a ne doživljava se kao iznenađenje, s obzirom na predizborne ankete koje pokazuju da će novu vladu gotovo sigurno formirati Kukuriku koalicija.

 

U HDZ-u su se stoga ponovo okrenuli svojoj ekstremnijoj struji, nadajući se da će tako upecati koji glas više. The Economist na ovu temu prenosi izjavu Vesne Pusić, koja smatra da HDZ-ov zaokret udesno neće imati učinka zato što ih građani prije svega povezuju s generalnom pljačkom.

U tom svijetlu može se promatrati i uhićenje bivšeg istaknutog člana Komunističke partije (ali i jednog od osnivača HDZ-a) Boljkovca. No, The Economist također iznosi tezu kako Boljkovčevo uhićenje nije isključivo predizborni potez HDZ-a, već platforma na kojoj će Tomislav Karamarko graditi svoje buduće političke aspiracije.

 

"Ako ćemo se zapitati tko ima najviše koristi od uhićenja Boljkovca, treba uzeti u obzir ministra unutarnjih poslova Karamarka", piše The Economist, dodajući da neki u Hrvatskoj vjeruju kako su hapšenja ostarjelih komunista povezana s post-izbornom politikom.

"Poraz HDZ-a čini se neizbježnim, nakon čega će Jadranka Kosor biti uklonjena s mjesta predsjednice HDZ-a, a Karamarko će biti u dobroj poziciji da preuzme njenu funkciju. Ukoliko u torbi bude imao nekoliko skalpova bivših komunista, bez obzira koliko godina oni imali, skočit će mu popularnost među tvrdim nacionalistima koji osjećaju da ih se za vrijeme Kosorice gurnulo na marginu", zaključuje The Economist.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip boljkovac, hdz, tomislav karamarko, jadranka kosor