A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hoće li nova vlada poslušati Josipovića i upregnuti sve hrvatske kreativne snage? | Politika+
Hrvatska

IZBORI: Hoće li nova vlada poslušati Josipovića i upregnuti sve hrvatske kreativne snage?

"Josipović je u pravu, Hrvatska će prije ili kasnije trebati okupljanje svih onih koji nešto znaju."

FOTO: Ivo Josipović
Piše: Ivan Klarić

Parlamentarni izbori su pred vratima. Za nešto manje od mjesec dana hrvatski će građani birati zastupnike koji bi u novom, četverogodišnjem razdoblju trebali Hrvatsku izvući iz krize koja već više od tri godine ozbiljno uzdrmava ovu zemlju.

Prema svim istraživanjima provedenima u posljednje vrijeme, najveće šanse za dolazak na vlast ima Kukuriku koalicija koja po nekim istraživanjima osvaja čak i do 90 saborskih mandata. Premda se već neko vrijeme zna sastav nove Vlade Zorana Milanovića, o čemu je pisala i PolitikaPlus, gospodarstvenike, sindikaliste i analitičare pitali smo vjeruju li da će Kukuriku koalicija nakon izbora možda u novu Vladu pozvati nestranačke stručnjake pa čak i stručnjake sa suparničke strane kako bi im pomogli u borbi protiv gospodarske i svih drugih kriza koje su zadesile hrvatsko društvo što je u svojoj poruci uoči parlamentarnih izbora spomenuo predsjednik Ivo Josipović.


"Predsjednik Josipović je apsolutno u pravu, Hrvatska će prije ili kasnije trebati okupljanje svih onih koji nešto znaju i koji nisu opterećeni političkim pitanjima."

- Očekujem barem spremnost da nova vlada odmah po preuzimanju dužnosti okupi sve kreativne snage hrvatskog društva na planiranju naše budućnosti. I sam, kao i brojni građani i organizacije, želim da razvojni koncept Hrvatske bude put u društvo uspjeha, blagostanja i pravednosti, naglasio je predsjednik Josipović.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da ne vjeruje u tu opciju, premda bi je pozdravio i ističe da bi ona svakako bila dobra za Hrvatsku.


- Do sada se najvjerojatniji pobjednici na nadolazećim izborima, Kukuriku koalicija, nije izjašnjavala o tome. Isto tako, nisu ni pokazali raspoloženje da bi u Vladi koju bi formirali dali priliku i stručnjacima, pogotovo onima koji dolaze iz njima politički suparničkih stranaka, kaže Novotny i nadodaje.


- Sve pametne, školovane i sposobne ljude svakako trebamo okupiti i dati im priliku da naprave ono što političari već godinama ne uspjevaju.

- Predsjednik Josipović je apsolutno u pravu, Hrvatska će prije ili kasnije trebati okupljanje svih onih koji nešto znaju i koji nisu opterećeni političkim pitanjima, jasno će Novotny.

S njim se slaže i Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera Croma, koji ističe da je ideja predsjednika Josipovića dobrodošla stvar za zemlju koja još uvijek grca u ozbiljnim problemima.


- Sve pametne, školovane i spososobne ljude svakako trebamo okupiti i dati im priliku da naprave ono što političari već godinama ne uspjevaju. Ne znam koliko je spremna to napraviti Kukuriku koalicija, to bi trebali pitati njih, ali to je Hrvatskoj potrebno, ističe Ferdelji i nadodaje.


- Mene inače smeta da se sve odluke u ovoj zemlji donose u kabinetu predsjednika Vlade. To nikako nije dobro. Hrvatska treba dati priliku pametnim ljudima koji se razumiju u ono o čemu donose odluku a političari neka se bave politikom, jasno će Ferdelji.


Jednostavno nije realno da nova Vlada nakon izbora pozove ljude koji nisu bili dio njihovog tima ili čak one koji su bili ili jesu u drugim stranačkim opcijama.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da bi sindikati bili prvi koji bi pozdravili odluku bilo koje Vlade da u svoje redove angažiraju nestranačke stručnjake koji su se do sada dokazali u poslovima kojima se bave.

- No, bojim se da to ni jedna Vlada, pa tako ni eventualna Vlada Kukuriku koalicije nije spremna na to. Smatram da je možda za to najplodnije vrijeme bio početak krize kada je Hrvatska trebala svoje najbolje ljude da nam se ne dogodi ono što se dogodilo. Jednostavno nije realno da nova Vlada nakon izbora pozove ljude koji nisu bili dio njihovog tima ili čak one koji su bili ili jesu u drugim stranačkim opcijama, kaže Sever i zaključuje.


- Političke stranke u Hrvatskoj nisu došle do te razine, da im dobrobit građana ove zemlje bude ispred njihovih osobnih interesa i zato taj sjajan prijedlog predsjednika Josipovića još neko vrijeme nije provediv u Hrvatskoj, jasno će Sever.


Riječi naših sugovornika, dakako, odražavaju opće nepovjerenje javnosti prema stranačkim politikama, koje uvijek imaju potrebu uposliti svoje kadrove, pozicijama platiti dugove i odanost, dio stranačkih vojnika uhljebiti, dio promovirati, no, ne možemo unaprijed isključiti mogućnost da će težina trenutka pobjednike na sljedećim izborima natjerati da dio tereta prebace na one najstručnije i najsposobnije, bez obzira na njihove stranačke boje. To će svakako biti jedno od pitanja koje ćemo mi postavljati tijekom ove izborne kampanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir novotny, kukuriku, ivo josipović, vladimir ferdelji, krešimir sever