A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/beatlesi-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ocijenite sami: Obrade pjesama, bolje i od originala | Politika+
Scena

USPOREDBA: Ocijenite sami: Obrade pjesama, bolje i od originala

Glazbeni sajt NME sastavio je listu trideset obrada, koje su bolje od originalnih pjesama.

FOTO: I Beatlesi su jednom svojom obradom ušli u legendu
Piše: PolitikaPlus

Kaže se da kopija ne može biti bolja od originala, ali nekoliko glazbenih kritičara i par tisuća fanova koji na You Tubeu češće "klikću" na obrade nego na originale, kažu da može.

 

Ne volite Nine Inch Nails, ali obožavate Johnny Casha? Onda je sva sreća što je obradio njihovu pjesmu "Hurt", pjesmu koja je tek u njegovoj interpretaciji dobila priznanje za najbolju pjesmu i najbolji spot.

 


 

David Bowie je napisao i snimio "The Man Who Sold The World", ali je, barem prema izboru glazbenog sajta NME, Nirvana kudikamo bolje izvodi.

 

 

"I Just Don't Know What To Do With Myself" su napisali američki pijanist Burt Bacharach i tekstopisac Hal David. Prvi put je snimljena 1962. godine te je objavljena kao singl i naslovna pjesma na albumu američkog R&B pjevača Tommya Hunta. Dvije godine kasnije, pjesmu je obradila poznata engleska pjevačica Dusty Springfield. Pjesma se u izvedbi ove pjevačice smjestila na visoko 3. mjesto službene ljestvice singlova u Velikoj Britaniji. 1996. godine, u aranžmanu Burta Bacharacha, pjesmu je na američko tržište plasirala Dionne Warwick, učinivši pjesmu ponovno velikim hitom.

Nakon toga su se zaredale mnogobrojne obrade, među kojima je i ona grupe The White Stripes iz 2003. godine. Njihova verzija je možda najupečatljiviji dojam ostavila video spotom, u kojem Kate Moss izvodi ples oko šipke, a koji je režirala Sofia Coppola.

Među obradama koje su slušanije od originala i koje su dobile "novi život" zahvaljujući boljim aranžmanima ili zvučnijim imenima koja su ih prepjevala, nalazi se i legendarna pjesma "Twist and shout" sastava  The Isley Brothers, ali u interpretaciji The Beatlesa.

 

 

"Tainted love" koju je 1965. otpjevala Gloria Jones, a koju znamo zahvaljujući obradi benda Soft Cell, a onda i Marilyna Mansona, ali i "Live and let die" banda Guns' n' Roses, pardon "originalnog" Paul McCartneya.

Među obradama koje bolje zvuče od originala nalazi se i pjesme "Black Magic Woman" Carlosa Santane, koju je prvi snimio Fleetwood Mac, kao i "Nothing Compares to You" koju je Sinead O' Connor "maznula" od The Family.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

originali, prepjevi, beatlesi, obrade pjesama