A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/andreas-gursky-rajna.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ovo je fotografija koja je na dražbi prodana za - 4,3 milijuna dolara! | Politika+
Kultura

REKORD: Ovo je fotografija koja je na dražbi prodana za - 4,3 milijuna dolara!

Panoramska fotografija u boji "Rajna II" iz 1999. pripada ediciji od ukupno šest fotografija različitih veličina.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Fotografija rijeke Rajne suvremenog njemačkog vizualnog umjetnika Andreasa Gurskog postigla je na dražbi u newyorškoj aukcijskoj kući Christie's rekordnu cijenu za jednu fotografiju od 4,3 milijuna dolara, piše u petak britanski BBC.

Panoramska fotografija u boji "Rajna II" iz 1999. pripada ediciji od ukupno šest fotografija različitih veličina. "Rajna II" je najveća među njima. Ostale se nalaze u nekim od vodećih svjetskih muzeja, uključujući Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, Tate Modern u Londonu, muenchenšku Pinakotheku, te muzej Glenstone u SAD-u.

Postignutom je cijenom daleko nadmašila očekivanih 2,5-3,5 milijuna dolara, te potukla ranije postignut cjenovni rekord od 3,9 milijuna dolara, za koliko je na dražbi također u Christie'su u svibnju prodana fotografija u boji iz 1981. američke fotografkinje Cindy Sherman.

Gursky je poznat po fotografijama u boji velikog formata na kojima tematizira arhitekturu i pejzaže. Fotografije Rajne načinio je s određenog mjesta s pogledom na rijeku koja ga, po njegovim riječima, oduvijek fascinira, ali koja "nije sama po sebi dostatna za fotografiju jer u osnovi predstavlja samo dio slike".

Ideju o pristupu fotografiranju Rajne, kako je rekao, razmatrao je godinu i pol dana, nakon čega je odlučio fotografije digitalizirati i izbaciti sve što mu na njima smeta.

U Christie'su su istakli da fotografija "promatrača ne poziva na razmišljanje o određenom mjestu uz rijeku, već na promišljanje o gotovo 'platonskom' idealu prožimanja vodene mase s okolinom". Identitet kupca nije otkriven.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložbe, andreas gurski, rajna, fotografija, izložba