A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/branimir-glavas-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vladimir Šišljagić: Nakon Ustavnog suda, mogli bi nas uskoro i zabraniti! | Politika+
Hrvatska

ANALIZA: Vladimir Šišljagić: Nakon Ustavnog suda, mogli bi nas uskoro i zabraniti!

Ustavni sud vrlo uvijeno poslao poruku HDSSB-u da ako Glavaš ne može biti na lisit da ne može biti ni nositelj.

Piše: Ilijana Grgić

Što je točno Ustavni sud mislio kada se oglasio priopćenjem da je očitovanje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na upit HDSSB-a prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj njegove liste, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima, ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost, te da da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji?

 

<< Ustavni sud: DIP je pogriješio u slučaju Branimira Glavaša 

 

Ustavni sud tako " u rukavicama" neizravno govori kako je DIP pogriješio kada je rekao da Glavaš može biti nositelj listi HDSSB-a a ali ne i kandidat na listi.

 

ŠIŠLJAGIĆ: Ništa ne očekivano, to samo pokazuje koliki je pritisak na HDSSB, iz očitovanja Ustavnog suda vidljivo je to da to ide toliko daleko da bi uskoro mogli donijeti odluku o zabrani djelovanja stranke.

Ustavni sud dalje navodi da neovisno o činjenici što "nositelj liste" ne mora biti kandidat na listi, njegovo je sudioništvo u izbornom procesu, izravno i neposredno: jedino se njegovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora. U tom je smislu također nedvojbeno da - s aspekta utjecaja na birače i cjelokupni izborni proces - nositelj liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata - za razliku od imena nositelja liste - ne pojavljuju na glasačkim listićima. Ovakva formulacija tako može značiti da  ako  osoba ne može biti kandidat na listi onda ne može biti ni nositelj liste.

 

Državno izborno povjerenstvo za sada  nema službenog komentara na ovakvo očitovanje Ustavnog suda.

 

DIP se o ovakavom 'mišljenju' Ustavnog suda ne mora očitovati sve vrijeme dok traju rokovi za predaju kandidacijskih lista do 14. 11, u ponoć. Znači da HDSSB do tada ne zna što će DIP učiniti sa mišljenjem suda. Isto tako, prilikom provjeravanja lista,  DIP bi mogao  uzeti u obzir tumačenje, a na tu je mogućnost upozorio  i u svom odgovoru  odgovoru HDSSB-u.

S druge strane predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, ističe kako ih ovakava odluka Ustavnog suda nije iznenadila.

 

-Ništa ne očekivano, to samo pokazuje koliki je pritisak na HDSSB, iz očitovanja Ustavnog suda vidljivo je to da to ide toliko daleko da bi uskoro mogli donijeti odluku o zabrani djelovanja stranke. Mi sutra imamo Glavni odbor stranke, koji smo zakazali već ranije pa ćemo znati više, ističe Šišljagić te još jednom ističe kako je sve je ovo bilo očekivano, još od odgovora iz DIP-a

 

-Ovo još uvijek nije odluka Ustavnog suda, ovo je samo najava onog što bi moglo biti, ako će ta odluka biti na tragu našeg ranijeg stava da Branimir Glavaš ne bi trebao biti nositelj liste, onda mi tu odluku pozdravljamo, rekao je  Dragan Zelić iz GONG-a. Podsjetimo, GONG je već ranije upozoravao da "osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo, koje se međunarodnim pravom smatra najtežim oblikom delikta za koji ne postoji zastara, ne može biti simbol političkog govora i biti u funkciji najvažnijeg koraka demokratskog procesa, onog izbornog".

 

 

Sada počinje igra živaca, s nekoliko scenarija.

HDSSB-e bi mogao odustati od svoje namjere da nositelj liste bude Branimir Glavaš i tako bi cijela priča bila završena.

 

No, Ukoliko HDSSB-e odluči da Glavaš i dalje bude nositelj situacija bi se mogla jako zakomplicirati. Naime, DIP se o ovakavom 'mišljenju' Ustavnog suda ne mora očitovati sve vrijeme dok traju rokovi za predaju kandidacijskih lista do 14. 11, u ponoć. Znači da HDSSB do tada ne zna što će DIP učiniti sa mišljenjem suda. Isto tako, prilikom provjeravanja lista,  DIP bi mogao  uzeti u obzir tumačenje, a na tu je mogućnost upozorio  i u svom odgovoru  odgovoru HDSSB-u.

 

DIP je tako naveo sljedeću stavku: Nadzor nad ustavnošću djelovanja političkih stranka vrši Ustavni sud i jedino on može donositi konstitutivne odluke vezane uz djelovanje političkih stranka). Glavaš  tada ne bi mogao biti nositelj, lista bi umjesto 14 imala 13 kandidata te bi bila nepotpuna i HDSSB ne bi mogao na izbore.

 

Sada se čeka potez HDSSB-a. 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dragan zelić, gong, ustavni sud, dip, BARNIMIR GLAVAŠ