A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/branko%20smerdel.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Smerdel: Ako Zakon zabranjuje da bude zastupnik, onda ne može biti ni nositelj lista | Politika+
Hrvatska

RIJEČ STRUČNJAKA : Smerdel: Ako Zakon zabranjuje da bude zastupnik, onda ne može biti ni nositelj lista

Pravno mišljenje Ustavnog suda je ispravno

FOTO: Branko Smerdel
FOTO: Dnevnik.hr
Piše: PolitikaPlus/HINA

Profesor Ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Branko Smerdel drži kako bi Državno izborno povjerenstvo, iako to nije odluka nego mišljenje Ustavnog suda, trebalo uvažiti njegovo stajalište vezano uz nakanu HDSSB-a da nositelj izbornih lista na parlamentarnim izborima bude Branimir Glavaš.

 

Napominjući kako je Ustavni sud učinio važan iskorak koji valja pozdraviti, Smerdel nepoželjnim scenarijem drži da DIP odbije stajališta Ustavnog suda, a da HDSSB nastavi "iskušavati strpljenje i snagu pravne države".

 

-Svi su dužni držati se Ustava, zakona i prava, rekao je Smerdel za Hinu te dodao kako je Ustavni sud svojim mišljenjem unaprijed odlučio upozoriti javnost na izravnu prijetnju demokratskom procesu i vladavini prava. Također, odlučio je cijelu situaciju protumačiti iz cjeline ustavnih i zakonskih odredbi odstupajući od tzv. gramatičkog tumačenja koje dovodi do zaključka: 'ništa što ne piše ne postoji', kazao je.

 

Ustavni sud u svom današnjem stajalištu smatra kako "očitovanje DIP-a na upit HDSSB-a prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj njegove liste, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima, ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost". Ustavni sud uz ostalo ističe i da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji.

 

-Pravno mišljenje Ustavnog suda je ispravno i u duhu je prakse modernih ustavnih sudova u demokratskim zemljama. Ustav se tumači iz cjeline svojih odredbi. Ustav nije priručnik, pa sadrži 'inherentna' načela koja nisu izrijekom napisana, ali ih je moguće izvesti objektivnim i poštenim tumačenjem, smatra Smerdel.

 

Ističe kako je već najjednostavnijim logičkim tumačenjem jasno da, ako Zakon zabranjuje da osuđena osoba bude zastupnikom, onda ta osoba ne može biti niti nositeljem lista.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko smerdel, gong, dip, izbori