A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/branimir-glavas-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Branimir Glavaš odustaje od izlaska na izbore, Šišljagić nositelj liste! | Politika+
Hrvatska

OBRAT: Branimir Glavaš odustaje od izlaska na izbore, Šišljagić nositelj liste!

Posve je jasno da njegova odluka nije neki hir nego direktna posljedica objave stajališta Ustavnog suda.

FOTO: Branimir Glavaš u Mostaru služi kaznu zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku
Piše: PolitikaPlus


ŠIŠLJAGIĆ:  "Očekivali smo odgovor, a kakav je to cirkus?!? Notorna je činjenica da je predsjednik DIP-a i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, a što Ustavni sud misli o radu DIP-a? Ustavni je sud jasno kazao da u DIP-u rade neznalice."

Branimir Glavaš ne želi biti nositelj liste HDSSB-a na izborima za Sabor, kako bi spriječio da se cijeloj stranci onemogući sudjelovanje na izborima. O svojoj je odluci već obavijestio Glavni odbor stranke pismom koje je pročitano na sjednici tog stranačkog tijela, koje je nakon togajednogsno odlučilo da će umjesto Glavaša liste HDSSB-a za 4. i 5. izbornu jedinicu nositi predsjednik te stranke Vladimir Šišljagić.

Posve je jasno da njegova odluka nije neki hir nego direktan posljedica objave stajališta Ustavnog suda o tome da DIP svojom odlukom da Branimir Glavaš može biti nositelj, ali ne i kandidat na listi 'ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost'.

Iako je Ustavni sud svoje stajalište očito pitijski sastavio tako da na prvi pogled uopće ne bude jasno je li DIP pogriješio time što je Glavašu zabranio da bude kandidat ili time što mu je dopustio da bude nositelj liste, očito je da suu HDSSBu-u odgovor pročitali na ovaj drugi način. Naime, u mišljenju Ustavnoga suda ističe se i da se u sudionike izbornog procesa nedvojbeno moraju uvrstiti i nositelji kandidacijskih lista, pogotovo zato što se samo njihovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora. Zapravo, samim time ime nositelja liste ima daleko veću težinu nego ime kandidata.

Dakako, ostaje nejasno, zašto su nam DIP i Ustavni sud priuštili ovakvu predstavu.

"Taj nesretni DIP. Očekivali smo odgovor, a kakav je to cirkus? Notorna je činjenica da je predsjednik DIP-a i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, a što Ustavni sud misli o radu DIP-a? Ustavni je sud jasno kazao da u DIP-u rade neznalice",  dijagnosticirao je Vladimir Šišljagić, kojeg je Glavaš u svojem pismu predložio za novog nositelja liste.


......

 

........

 


Glavaševo pismo: Vidimo se na izborima 2015.!


"Svjestan te opasnosti i skrivenih namjera DIP-a, zahvaljujem se na odluci kojom ste me odredili za nositelja izbornih lista, no istu, u ovom trenutku, u interesu cijele stranke, ne mogu prihvatiti. Zato predlažem Glavnom odboru da za nositelja odredi predsjednika V. Šišljagića. Važniji od svakog pojedinca jest HDSSB! Ovaj koji smo zajedno stvoril! HDSSB ima iznimnu vrijednost za Slavoniju i Baranju, ali i za Hrvatsku. Ta vrijednost nema cijene i zbog te vrijednosti ja sam u stanju nositi se s težinom nevino presuđenog zatvorenika u zatvorskoj ćeliji u Mostaru, sve do povratka k vama. I znam da i sa mnom i bez mene kao nositelja liste, mi ostajemo i dalje zajedno. I zajedno ćemo i dalje pobjeđivati. I na kraju svima onima koji su opsjednuti HDSSB-om, ali i bolesno opsjednuti sa mnom kako bi me spriječili u sudjelovanju na ovim parlamentarnim izborima poručujem: Vidimo se na izborima 2015!"

 

 

 

 


Predsjednik HDSSB-a ističe da ih ovakava odluka Ustavnog suda nije iznenadila.

- Ništa neočekivano, to samo pokazuje koliki je pritisak na HDSSB, iz očitovanja Ustavnog suda vidljivo je to da to ide toliko daleko da bi uskoro mogli donijeti odluku o zabrani djelovanja stranke, rekao je jučer Šišljagić, ističući da je sve je ovo bilo očekivano, još od odgovora iz DIP-a.


No, uzbjegnuta je situacija da građani Hrvatske na izborima glasuju za pravomoćno osuđenog ratnog zločinca. S mišljenjem Ustavnoga suda složili su se GONG i profesor Ustavnog prava na zagrebačkome Pravnom fakultetu Branko Smerdel.

- Ovo još uvijek nije odluka Ustavnog suda, ovo je samo najava onog što bi moglo biti, ako će ta odluka biti na tragu našeg ranijeg stava da Branimir Glavaš ne bi trebao biti nositelj liste, onda mi tu odluku pozdravljamo, rekao je Dragan Zelić iz GONG-a. Podsjetimo, GONG je već ranije upozoravao da "osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo, koje se međunarodnim pravom smatra najtežim oblikom delikta za koji ne postoji zastara, ne može biti simbol političkog govora i biti u funkciji najvažnijeg koraka demokratskog procesa, onog izbornog".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRANIMIR GLAVAŠ, hdssb, ustavni sud, izbori, gong