Hrvatska

RAZGOVOR: Željka Antunović: Pred mojim kolegama stoje veliki problemi

Nekadašnja Račanova zamjenica i jedno od zaštitnih lica SDP-a ostala bez mjesta na listi

FOTO: Željka Antunović
Piše: Ilijana Grgić

Željka Antunović godinama je bilo jedno od najprepoznatljivijih lica SDP-a. Saborska zastupnica u tri mandata koja je u Račanovoj Vladi nakon izlaska HSLS-a iz koalicije hrabro, za razliku od mnogih kolega, preuzela i ministarsko mjesto u MORH-u, ove se godine neće naći na izbornim listama SDP-a, isto kao i nekadašnji ministar kulture Antun Vujuć i socijale Davorko Vidović. Račanov nasljednik Milanović drži da mu nisu potrebni za novu vlast.

 

Željka Antunović i Zoran Milanović od početka imaju težak odnos, uvjetovan prije svega time što se bivša ministrica obrane nije ustručavala suprostaviti se aktualnom šefu i to javno dok su njene kolege nezadovoljstvo istresale novinarima tražeći da ostanu anonimni. Kako bilo, Antunovićka je kroz razgovor bila vrlo pažljiva prema aktualnom vodstvu, dajući im podršku uoči izbora i očito ne želeći biti povod za bilo kakve negativne napisee u medijima tri tjedna uoči izbora. 

 

- Modalitet moga sudjelovanja u kampanji ovisit će o kreatorima kampanje i o svima koji su trenutno nosioci SDP-ove političke promocije. Izostane li zahtjeva s te razine, otvorena je mogućnost klasičnog aktivističkog angažmana. U tom ću slučaju sudjelovati koliko procijenim da je potrebno i svrsishodno.

S obzirom da na ovim izborima nećete na listu SDP- a izjavili ste kako "Ovime nije završila moja politička karijera. " Što ste pod time mislili ?

 

- Mislila sam na politički angažman u najširem smislu riječi. Ono što je do jučer bio moj profesionalni izazov, ponovo će postati moj „hobi“, nakon svega - moja strast. Uvjerena sam da će mnoge i dalje zanimati moji stavovi, procjene, sučeljavanja i zagovaranja socijaldemokratskih vrijednosti, kako u stranci tako i u građanskoj ili medijskoj javnosti. Ostajem na raspolaganju svojoj stranci u svakom pogledu.

 

Hoćete li na bilo koji način sudjelovati na izborima 2011.?

 

- Modalitet moga sudjelovanja u kampanji ovisit će o kreatorima kampanje i o svima koji su trenutno nosioci SDP-ove političke promocije. Izostane li zahtjeva s te razine, otvorena je mogućnost klasičnog aktivističkog angažmana. U tom ću slučaju sudjelovati koliko procijenim da je potrebno i svrsishodno.

 

Osim Vas ni na jednoj SDP-ovoj izbornoj listi, nema ni nekadašnjeg ministaa kulture Antuna Vujića, kao ni ministara socijalne skrbi u koalicijskoj vladi Davorka Vidovića. Što vi kažete na to? Jesu li iskusni političari poput njih trebali biti bar na neki način uključeni u ove izbore ?

 

- Moji su kolege sami izrekli svoje stavove. Nemam na to šta dodati. Iskusni, a naročito ugledni ljudi, uvijek u kampanji dobro dođu.

 

Veliki izazovi leže i u reformiranju poreznog sustava. S obzirom na stanje u državi i sve prepoznatljiviju nespremnost građana da strpljivo čekaju bolja vremena, bit će to teških 100 dana.

Ne mogu se oteti dojmu, kako je na listama jako malo ljudi koji su bili u Vladi 2000-te, što vi mislite o tome ?

 

- Mnogi me to pitaju. Vjerojatno postoji i neka vrsta diferencijacije po toj osnovi, ali ne bi rekla da je to nešto što zaslužuje poseban komentar. Osobno mislim da je jedan mandat u Vladi dosta za jedan ljudski život.

 

Kakvi su po vama izbori 2011?

 

- Mislim da su tehnički gledano, za SDP najmanje zahtjevni od svih na kojima sam do sada sudjelovala. Međutim, mislim da su u smislu otvorenih problema koji čekaju novu vlast izuzetno zahtjevni. Vjerujem da su se svi koji će nositi ključne odgovornosti dobro pripremili.

 

Koji su najveći izazovi s kojim će se susresti nova Vlada ? I što mora odmah učiniti, hoće li nova Vlada imati 100 dana? Hoćete li fokus vašeg djelovanja biti lokalna ili nacionalna politička razina?

 

- Bolje je pitanje, kojih izazova neće biti. Nezaposlenost, rješavanje javnog duga, racionalizacija države, podizanje efikasnosti javne uprave... Veliki izazovi leže i u reformiranju poreznog sustava. S obzirom na stanje u državi i sve prepoznatljiviju nespremnost građana da strpljivo čekaju bolja vremena, bit će to teških 100 dana.

Iako sam svoju političku karijeru započela kao gradska zastupnica, vrlo brzo postala sam aktivna sudionica državne političke scene. Tu sam puno naučila i osjećam se kao „doma“. Istovremeno, lokalna politika puno je konkretnija u smislu vidljivosti rezultata rada političara i zato sam uvijek jednim okom pratila što se događa. Grad Zagreb u tom je smislu prava „poslastica“ .

 

Što vi mislite koji su najveći izazovi u Gradu Zagrebu, te kako bi se u rješavanje glavnih gradskih problema trebao postaviti SDP-a ?

 

- Postavili ste jako složeno pitanje. Po meni je ključno definirati ciljeve razvoja Grada u prostornom, gospodarskom i društvenom smislu. Nakon toga sve je u realizaciji. Mislim da je u tom pogledu Gradski SDP napravio dobre početne korake i definirao Strategiju koja je tijekom ove godine prezentirana građanima. Politički gledano, grad je trenutno u nekoj vrsti političke blokade za koju očekujem da će se ubrzo početi razrješavati.

Mislim da je i do sada trebalo biti malo više spremnosti za kompromise i konsenzus, što su onemogućavali različiti interesi. Građani od toga baš nisu nešto profitirali. Svaka čast pojedincima koji su se trudili, ali su „tvrde glave“ bile u većini. U konačnici, izgledni su novi izbori.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp zagreb, zoran milanović, izborn kapmanja, Željka Antunović