Hrvatska

RAZGOVOR: Stjepan Mesić kontra Vesne Pusić: Hrvatima ne treba treći entitet u BiH

Po meni treba ukinuti i ova dva entiteta, to je proizvod Daytonskog sporazuma, ali on je onesposobio BiH da profunkcionira kao dobro organizirana država.

FOTO: Stjepan Mesić
Piše: Ilijana Grgić

Nakon što je Vesna Pusić, članica vodstva Hrvatske narodne stranke, ali i najizglednija ministrica vanjskih poslova ako Kukuriku koalicija osvoji Vlast, iznijela svoj stav o tomu kako bi u BiH, pored sadašnja dva, trebao postojati još i hrvatski nacionalni entitet te dva građanska, te da to ne bi dodatno pogoršalo ionako složene prilike u BiH, reagirao je i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

 

Ova entitetska ili troentitetska BiH nije održiva, jer je svaki entitet država u državi. U tom slučaju Hrvati bi bili getoizirani, jer u tom entitetu ne bi bilo Bosanske Posavine, ne bi bilo Sarajeva, ne bi bilo Tuzle, ne bi bilo Lašvanske doline

U razgovoru za Politikuplus, Mesić nije želio ulaziti u polemike što je razlog takvog mijenjanja stavova njegove nekadašnje stranačke kolegice glede susjedne države.

 

- To je njezin stav, ona je očito pravila analize. Ova entitetska ili troentitetska BiH nije održiva, jer je svaki entitet država u državi . U tom slučaju Hrvati bi bili getoizirani, jer u tom entitetu ne bi bilo Bosanske Posavine, ne bi bilo Sarajeva, ne bi bilo Tuzle, ne bi bilo Lašvanske doline, istaknuo je Mesić.

 

- Po meni treba ukinuti i ova dva entiteta, to je proizvod Daytonskog sporazuma, ali on je onesposobio BiH da profunkcionira kao dobro organizirana država.

 

Mesić smatra da bi se Dayonski sporazum trebao bi nadograditi, tako da se formiraju županije ili kantoni koji neće biti nacionalni, ali će imati svoju povijesnu logiku.

 

- U tome je i cijeli stav, da u 21. stoljeću BiH bude građanska država, u kojem će jedan građanin imati jedan glas, ali da se na nivou države osigura ravnopravnost sva tri naroda. Sve se to da napraviti uz dobru političku volju.

 

Po meni treba ukinuti i ova dva entiteta, to je proizvod Daytonskog sporazuma, ali on je onesposobio BiH da profunkcionira kao dobro organizirana država.

Mesić nije želio komentirati je li razlog privlačnosti ideje o troentitetskoj BIH u razočaranju politikom 'građanske ' opcije koju zastupa Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Zatka Lagumdžije.

 

- Ovako sada kada se pogleda, teško je znati tko je više kriv, no uglavnom kriv je Dayton , koji je samo zaustavio rat. Mora se tražiti novo rješenje, ovo čekanje da se Europa umori pa da se Republika Srpska pripoji Srbiji nije rješenje. Za Hrvate bi treći entitet na malom prostoru značio da bi jedan uski krug ljudi dobio svoj dio kolača, ističe Mesić .

 

- U BiH ako jedna strana kao što je Lagumdžija nudi platformu za svoju Vladu, tada oni koji žele sudjelovati moraju sudjelovati u pregovorima. Hrvatske stranke su rekle da neće sudjelovati, a časno je otići u oporbu, zaključuje na kraju Mesić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SDPBIH, BIH, Stjepan Mesić