A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/juzna-osetija-karta.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EU i NATO ne priznaju predsjedničke izbore u Južnoj Osetiji | Politika+
Hrvatska

SEPARATISTI: EU i NATO ne priznaju predsjedničke izbore u Južnoj Osetiji

NATO: "Ti izbori ne pridonose trajnom i mirnom rješenju stanja u Gruziji"

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Europska unija i NATO priopćilil su u ponedjeljak da ne priznaju zakonitost predsjedničkih izbora organiziranih u nedjelju u Južnoj Osetiji, malenoj pobunjenoj regiji u Gruziji koju Moskva priznaje.

"NATO ne priznaje izbore održane 13. studenoga (...). Ti izbori ne pridonose trajnom i mirnom rješenju stanja u Gruziji", ističe u priopćenju glavni tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen.

Europska unija također ističe da "ne priznaje" taj izborni proces i "potvrđuje svoju potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Gruzije", rekao je glasnogovornik visoke europske predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Jedanaest kandidata natjecalo se u nedjelju za predsjedničku dužnost na kojoj će zamijeniti Eudarda Kokojtija (koji se ne može treći put kandidirati), svi odreda proruski orijentirani i pristaše ujedinjenja ovog teritorija sa sedamdesetak tisuća stanovnika, sa susjednom Rusijom.

Nijedan kandidat nije dobio više od 50 posto glasova, a drugi krug će se vjerojatno održati 27. studenoga, objavilo je izborno povjerenstvo. Bivša ministrica prosvjete Alla Džioeva vodi s 24,6 posto glasova, ispred kandidata kojeg podupire Moskva Anatolija Bibilova (23,8 posto).

Gruzija, koja se kandidirala za članstvo u NATO-u, osudila je ove izbore kao "nezakonite".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Anders Fogh Rasmussen, SEPARATIZAM, JUŽNA OSETIJA, GRUZIJA, NATO