A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/KUKURIKU/Cacic-Milanovic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SLUČAJ HABUŠ Dvostruka mjerila Kukuriku koalicije | Politika+
Hrvatska

MORALNA (NE)ODGOVORNOST : SLUČAJ HABUŠ Dvostruka mjerila Kukuriku koalicije

Političar koji je pio i sjeo za upravljač te skrivio prometnu mora dati ostavku. I tu bi svaka rasprava trebala završiti.

Piše: Ilijana Grgić

Već odavno u Hrvatskoj kruži vic kako na ovim prostorima političari ma što god napravili nikad, ni u kojem slučaju ne nude ostavku, kao moralni čin svoje odgovornosti, iz jednostavnog razloga: "Što ako je prihvate?"

 

MACAN: Niste vjerodostojni ako prozivate druge zbog kršenja zakona, a potom istu stvar na svojoj strani pokušate minorizirati ili zataškati. To je težak put, ali ako se želi napraviti razlika morate biti svjesni da će pojedinci tim putem i otpadati.

To bi mogli reći i u slučaju s novopečenim gradonačelnikom Varaždina Goranom Habušom. Političar koji je pio i sjeo za upravljač automobila te skrivio prometnu nesreću mora odmah dati ostavku. I tu bi svaka rasprava trebala završiti. Bez obzira radi li se o HNS-ovcu, SDP-ovcu. HDZ-ovcu ili HSP-ovcu ili bilo kojoj drugoj stranci. Isprika, oprostite mi i ja sam čovjek, Martinje je... tu nikako ne stoje.

 

- Za postupak Habuša nemam ni razumijevanja ni opravdanja i neću imati ukoliko budem predsjednik Vlade. Ponavljam, takvo ponašanje neću tolerirati ni na kojoj razini i ni od koga, niti ću za to imati razumijevanja. To vrijedi za sve, a sada odluku dalje prepuštam kolegama iz HNS-a , tako je Habušev slučaj komentirao prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović, a predsjednik HNS-a Radimir Čačić po tom se pitanju složio s Milanovićem te rekao da ovog trenutka neće tražiti da Habuš odstupi s mjesta varaždinskog gradonačenika, kao ni s izborne liste u trećoj izbornoj jedinici na kojoj se Habuš nalazi.

 

LETICA: Etički kredo se stvara uoči osvajanja vlasti, ali oni već imaju nekoliko amnestija, nikakvu novu etičnost u obnašanju vlasti oni nisu pokazali. Sam Habuš je trebao postaviti presedan, i podnijeti ostavku kao etički presedan

- Niste vjerodostojni ako prozivate druge zbog kršenja zakona, a potom istu stvar na svojoj strani pokušate minorizirati ili zataškati. To je težak put, ali ako se želi napraviti razlika, morate biti svjesni da će pojedinci tim putem i otpadati, prije svega zaslugom vlastite gluposti. A za takvim osobno ne bih niti žalio. Kad tad, prije ili kasnije bi svejedno naletili, kaže stručnjak za politički marketing Krešimir Macan, te dodaje da Hrvatskoj i svijetu trebaju suštinske promjene.

 

- Ako ih Kukuriku želi stvarno provesti, tada trebaju donositi i poteze koje nitko od njih niti ne bi očekivao. Da ovakve poteze sankcioniraju, bez obzira na posljedice. Pa neka da ostavku i kandidira se ponovo ako misli da će ga Varaždinci podržati. Ako prođe, prošao je čistilište i ubuduće će ga voziti vozač. Ali će biti pravi primjer promjene koju narod očekuje. Simbolično u samu večer izborne kampanje Kukuriku ima priliku pokazati kako će vladati. Pravi lakmus papir buduće vlade, ističe Macan.

 

GJENERO: Uspoređivati propuste koji političari čine njih treba pojedinačno prisiljavati da podnesu konzekvence, jer kad se dođe do uspoređivanja mi ih prešutno oslobađamo odgovornosti.

- Etički kredo se stvara uoči osvajanja vlasti, ali oni već imaju nekoliko amnestija, nikakvu novu etičnost u obnašanju vlasti oni nisu pokazali. Sam Habuš je trebao postaviti presedan, i podnijeti ostavku kao etički presedan, istaknuo je politički analitičar Slaven Letica.

 

Što se tiče dvostrukih mjerila od strane medija, u njima je puno kopunčića, pjetlića koji podržavaju kukuriku koaliciju, oni to gledaju kao da je to manje zlo, reći će Letica.

 

- Uspoređivati propuste koji političari čine, njih treba pojedinačno prisiljavati da podnesu konzekvence, jer kad se dođe do uspoređivanja mi ih prešutno oslobađamo odgovornosti. Ono što je Milanović u slučaju Habuša mogao napraviti, mogao ga je nakon što je to napravio, maknuti s kandidacijske liste, i na taj bi način pokazao svoje neslaganje s njegovim postupkom, reći će analitičar Davor Gjenero.

 

Pozivati na moralnu odgovornost uvijek je lakše tražiti od političkih protivnika nego u vlastitom članstvu. Na samom kraju donosimo vam primjere kada su dužnosici u Europi podnijeli ostavku.

 

Njemačka ministrica zdravstva Ulla Schmidt koristila je službenu limuzinu na godišnjem odmoru - na što zakonski ima pravo, ali je ipak podnijela ostavku. Iako je bilo legalno, javnost je smatrala da je to nedopustivo i ministrica je podnijela ostavku, jer je smatrala da za političare vrijede druga mjerila nego za obične građane.

 

Još jedan primjer iz Njemačke pokazuje kako nije dopustivo sve što je legalno. Bavarski predsjednik vlade, Max Streibl, išao je na putovanje na trošak različitih privatnih firmi, ali je zbog pritiska javnosti ipak podnio ostavku. U Turskoj je čelnik glavne sekularne oporbene stranke, Deniz Baykal, podnio ostavku zbog snimke seks skandala njegove bivše pomoćnice koja je izabrana u parlament na listi njegove stranke.

 

Primjer koji dolazi iz Francuske kada su zbog korištenja službenog zrakoplova u privatne svrhe i ostalih skandala ostavke podnijeli Alain Joyandet (državni tajnik za razvitak u inozemstvu) i Christian Blanc (državni tajnik za šire područje Pariza). Možda je najbolji primjer kada je švedska ministrica kupila je hulahopke na službenu karticu i kasnije navodno vratila novce, ali pritisak javnosti i nemoralna radnja u tim trenucima ipak su bili dovoljni da se podnese ostavka.

Kod nas je pitanje moralne odgovornosti političara uglavnom iznimka a ne pravilo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slaven letica, davor gjero, Zoran Milanović, hns, hdz, sdp