Zagreb

OBLJETNICA : Obilježen 173. rođendan Augusta Šenoe

Najutjecajniji je i najplodniji hrvatski pisac 19. stoljeća, i istinski tvorac moderne hrvatske književnosti

Piše: PolitikaPlus

Na uglu Stare Vlaške i Palmotićeve, pored spomenika Augusta Šenoe,, u organizaciji Udruge umjetnika koja nosi njegovo ime, uz prigodni program, obilježen 173. rođendan znamenitog romanopisca, pripovjedača, feljtonista, kritičara i pjesnika.-Sa svima vama dijelim radost proslave rođendana velikog hrvatskog pisca, uglednog gradskog senatora i urednika Vijenca Augusta Šenoe, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obraćajući se ljubiteljima Šenoina lika i djela, među kojima su bili i članovi obitelji.

 

August Ivan Napomuk Eduard Šenoa  rodio se u Zagrebu 14. studenog 1838. a umro 13. prosinca 1881. hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik, kritičar i feljtonist.

 

Najutjecajniji je i najplodniji hrvatski pisac 19. stoljeća, i istinski tvorac moderne hrvatske književnosti - dovoljno je reći da je prvi pravi hrvatski romanopisac, autor opsežnoga korpusa romana, toga egzemplarnoga žanra suvremene literature, inovator proze i tvorac razvijenoga urbanoga jezičnoga standarda

 

.Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje oko njegove smrti naziva se Šenoino doba. August Šenoa umro je od posljedica upale pluća koju je zaradio dok je kao gradski senator skrbio za unesrećene u Velikom potresu 1880.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, Milan Bandić