Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Cijene dionica oštro pale, banke pod pritiskom

Nakon novih upozorenja da bi širenje europske dužničke krize moglo izazvati usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava cijene dionica oštro pale.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, nakon novih upozorenja da bi širenje europske dužničke krize moglo izazvati usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava i nanijeti velike štete bankarskom sustavu.

To je duga priča koja se sporo razvija. Premda ima pomaka u pozitivnom smjeru, primjerice u Italiji i Grčkoj, uvijek se čini da nakon jednog koraka naprijed slijede dva koraka natrag“, kaže Jack Ablin,

Dow Jones indeks pao je 190 bodova, ili 1,58 posto, na 11.905 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,66 posto, na 1.236 bodova, a Nasdaq indeks 1,73 posto, na 2.639 bodova. Najviše su pale cijene dionica banaka. KBW indeks tog sektora potonuo je 3,6 posto, nakon što je agencija Fitch upozorila da bi širenje dužničke krize moglo znatno utjecati na američke banke.

Fitch procjenjuje da izloženost pet najvećih američkih banaka u francuskim bankama, bilo preko kredita, bilo preko depozita i druge imovine, doseže 114 milijardi dolara. Slabljenje francuskih banaka, koje su vrlo izležene grčkim i talijanskim dugovima, negativno bi, smatra Fitch, utjecalo na američke banke.

 

Zbog toga je cijena dionice Morgan Stanleya potonula gotovo 8 posto, dok su dionice Bank of America, JPMorgan Chasea i Goldman Sachsa pojeftinile više od 3,5 posto. Agencija Moody's snizila je, pak, rejtinge nekolicini njemačkih banaka jer se, smatraju analitičari te agencije, smanjuje mogućnost vanjske pomoći tim bankama ako im zatreba svježi kapital. Središnja japanska banka izrazila je, pak, zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja europske dužničke krize na japansko gospodarstvo, dok je Bank of England smanjila procjene rasta britanskog gospodarstva.

 

Premda je jučer novi talijanski premijer Mario Monti predstavio novu vladu i premda Grčka ulaže velike napore da bi riješila nagomilane financijske probleme, ulagači se plaše širenja dužničke krize na druge članice eurozone. Francuska, drugo po veličini gospodarstvo eurozone, bi mogla izgubiti vrhunski AAA kreditni rejting, stoga rastu prinosi na njezine obveznice. Početkom listopada prinosi na 10-godišnje francuske obveznice iznosili su 2,54 posto, da bi jučer dosegnuli 3,69 posto. To je, doduše, znatno manje od prinosa na talijanske i španjolske obveznice, koji premašuju 6, pa i 7 posto, no također ukazuje na strahovanja ulagača da europski lideri nisu u stanju provesti nužne reforme i suzbiti dužničku krizu, koja već mjesecima pritišće svjetska financijska tržišta.

 

Tim više što lideri Francuske i Njemačke, najvećih gospodarstava eurozone, nemaju isto mišljenje o rješavanju dužničke krize. Pariz smatra da bi europski fond za financijsku stabilizaciju (EFSF) trebao dobiti bankarsku licencu, kako bi mu se povećali financijski kapaciteti, dok se Berlin tome protivi. Pariz također smatra da bi Europska središnja banka, koja već kupuje obveznice članica eurozone, trebala odlučnije intervenirati kako bi spriječila daljnji rast prinosa i stabilizirala europsko tržište obveznica, dok se Berlin protivi političkom pritisku na središnju banku, navodeći da bi to bilo protivno pravilima Europske unije.

 

„To je duga priča koja se sporo razvija. Premda ima pomaka u pozitivnom smjeru, primjerice u Italiji i Grčkoj, uvijek se čini da nakon jednog koraka naprijed slijede dva koraka natrag“, kaže Jack Ablin, direktor u Private Harris banci. I na europskim se burzama jučer trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,15 posto, na 5.509 bodova, a frankfurtski DAX 0,33 posto, na 5.913 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,52 posto, na 3.064 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grčka, wall street, svjetska tržišta, cijene dionica, dionice, italija