A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kosor za Reuters: Kukuriku ima dva programa - jedan javni, jedan tajni | Politika+
Hrvatska

MAKROEKONOMIJA: Kosor za Reuters: Kukuriku ima dva programa - jedan javni, jedan tajni

"To nije dobro. Mislim da birači trebaju jasno znati što svaka opcija nudi."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Hrvatska će ustrajati na fiskalnoj konsolidaciji i reformama za poboljšanje poslovne klime i poticanje gospodarskog rasta nakon prosinačkih paralmentarnih izbora, izjavila je u srijedu premijerka Jadranka Kosor u intervjuu za britansku novinsku agenciju Reuters.

"Mi kažemo da možemo sami odgovorno voditi našu fiskalnu i ekonomsku politiku, bez pomoći MMF-a, dok razni oporbeni čelnici šalju ambivalentne signale. Bojim se da oni možda imaju dva programa, jedan javni i jedan još uvijek neobjavljen. To nije dobro. Mislim da birači trebaju jasno znati što svaka (politička) opcija nudi".

Agencija napominje da Kosor nastoji izboriti treći uzastopni četvorogodišnji mandat za HDZ na izborima 4. prosinca, ali da u anketama daleko zaostaje iza oporbene koalicije lijevog centra, sa slabim gospodarskim rastom i proračunskim deficitom koji ove godine iznosi gotovo 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) .

"Naš plan je graditi na rezultatima koje smo postigli. Sada imamo blagi rast a naši ekonomski prioriteti su prepoloviti proračunski manjak do 2014. i nastaviti s uklanjanjem prepreka za povoljnu poslovnu klimu", rekla je Kosor za Reuters.

Britanska agencija navodi da su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), kao i većina poslovnih ljudi i analitičara, pohvalili program gospodarskog oporavka koji je u travnju 2010. usvojila vlada Jadranke Kosor, uz upozorenja da je njegova provedba previše spora.

Hrvatske državne obveznice trenutno su u najnižem investicijskom razredu po ocjenama vodećih bonitetskih agencija. Dvije agencije nedavno su promijenile izglede hrvatskih obveznica iz stabilnih u negativne a jedna od pozitivnih na stabilne, iz zabrinutosti da sljedeća vlada možda neće nastojati na smanjivanju fiskalnog deficita, rezanju birokracije, ublažavanju visokog poreznog opterećenja i smanjivanju uloge države u gospodarstvu, ističe Reuters.

"Želimo smanjiti fiskalni jaz smanjenjem potrošnje uz zaštitu socijalno osjetljivih skupina, te istodobno povećavati prihode kroz veći rast. Cilj je smanjiti jaz sa 4,9 posto ove godine na 1,8 posto BDP-a u 2014.", kazala je Kosor.

Kosor je kazala da vjeruje da Hrvatskoj neće biti dodatno smanjen rejting, što bi znatno povećalo troškove financiranja i odvratilo ulagače, jer je HDZ spreman donijeti potrebne reforme bez traženja pomoći od MMF-a.

Reuters navodi da hrvatski javni dug raste i približava se razini od 60 posto BDP-a, što je po analitičarima, u kombinaciji sa slabim izgledima za rast, zabrinjavajuće.

Vladine prognoze rasta gospodarstva su 1,0 do 1,5 posto u ovoj godini te 2,0-2,5 posto u idućoj godini, ali nezavisni analitičari u najboljem slučaju vide rast od 1,0 posto u ovoj godini i 1,5 posto iduće godine, osim ako nova vlada poboljša ulagačku klimu.

Kosor je kazala da vjeruje da Hrvatskoj neće biti dodatno smanjen rejting, što bi znatno povećalo troškove financiranja i odvratilo ulagače, jer je HDZ spreman donijeti potrebne reforme bez traženja pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ona je naglasila da je HDZ, za razliku od oporbe, predstavio nedvosmislen gospodarski program. "Na primjer, mi kažemo da možemo sami odgovorno voditi našu fiskalnu i ekonomsku politiku, bez pomoći MMF-a, dok razni oporbeni čelnici šalju ambivalentne signale. Bojim se da oni možda imaju dva programa, jedan javni i jedan još uvijek neobjavljen", rekla je Kosor.

"To nije dobro. Mislim da birači trebaju jasno znati što svaka (politička) opcija nudi", dodala je.

Koalicija lijevog centra, na čelu sa socijaldemokratima (SDP), ima slične gospodarske ciljeve, ali kaže kako ima više vjerodostojnosti i spremnosti da ih ostvari, navodi Reuters, te dodaje kako su neki oporbeni čelnici rekli da potpora MMF-a može postati nužna ako stanje javnih financija bude gore nego što se očekuje kada preuzmu dužnost.

Agencija napominje da je u jednom ispitivanju javnog mnijenja krajem listopada oporbeni Savez za promjene imao 38,8 posto potpore, dok je HDZ bio daleko iza na 20,3 posto.

Reuters navodi da je Kosor preuzela vladu u srpnju 2009., kada je njezin prethodnik Ivo Sanader podnio ostavku, te da je pokrenula snažnu kampanju protiv korupcije u okviru nastojanja za zaključenje pristupnih pregovora s EU. Sanader je sada na suđenju za korupciju, a HDZ je sam pod istragom za vođenje navodnih crnih fondova.

Kosor je u intervjuu kazala da HDZ treba dobiti priznanje jer nije štedio sebe u borbi protiv korupcije, te kako sljedeća vlada mora nastaviti s kampanjom, koju je EU obećao pozorno pratiti prije ulaska Hrvatske u članstvo.

"Borba protiv korupcije također je ključ za bolju investicijsku klimu", rekla je Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KUKURIKU, HDZ, IZBORI, JADRANKA KOSOR, MMF