A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/bunker-buster-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pentagon nabavlja 13-tonske bombe za najdublje bunkere | Politika+
Hrvatska

IRANSKA KRIZA: Pentagon nabavlja 13-tonske bombe za najdublje bunkere

Neki stručnjaci procjenjuju da je MOP čak 10 puta moćniji od svojeg prethodnika, bombe Blu-190.

FOTO: Bombe s glavom od osiromašenog urana već se dugo upotrebljavaju, nove su prilagođene za velike bombardere tipa B-2 i B-52
Piše: P/H

Dužnosnici američkog Pentagona javno govore o novom oružju u arsenalu ratnog zrakoplovstva - masivnom streljivu za probijanje ili MOP-u, odnonso najvećoj "bombi za uništavanje bunkera" na svijetu teškoj 13,4 tone, izvijestila je u četvrtak TV mreža Fox News.

Mediji opsežno izvještavaju da Iran ima ukopana nuklearna postrojenja za proizvodnju oružja, smještena najmanje 90 metara pod zemljom na lokacijama u Natanzu i Komu.

Ratno zrakoplovstvo već je dobilo izvjestan broj tih bombi iz Boeinga, koje su dizajnirane kako bi odgovarale bombarderima B-2 i B-52.

"To nam daje daleko veće spsobnosti da dosegnemo i uništimo neprijateljsko oružje za masovno razaranje koja se nalazi u dobro zaštićenim podzemnim objektima ... daleko veće nego što ih imamo sada", rekao je glasnogovornik Pentagona kapetan John Kirby. No, on je na brifingu u srijedu demantirao da su te bombe dizajnirane za napad na Iran, jedinu zemlju za koju se zna da svoj nuklearni program razvija u objektima ukopanim duboko pod zemljom.

Neki stručnjaci procjenjuju da je MOP čak 10 puta moćniji od svojeg prethodnika, bombe Blu-190.

"Sustav nije usmjeren prema bilo kojoj zemlji, on je namijenjen razvijanju sposobnosti za koju vjerujemo da nam je potrebna", rekao je Kirby. To je opaska popraćena glasnim mumljanjem i izrazima nevjerice okupljenih novinara u Pentagonu. Mediji opsežno izvještavaju da Iran ima ukopana nuklearna postrojenja za proizvodnju oružja, smještena najmanje 90 metara pod zemljom na lokacijama u Natanzu i Komu.

Nova bomba idealna je za rješavanje takve prijetnje. Prema Boeingovoj internetskoj stranici, MOP ima GPS navigacijski sustav i više od 2400 kg eksploziva. Bomba je dugačka šest metara i "posebno je dizajnirana za napade na bunkere od ojačanog betona i tunelske objekte".

Boeing je uspješno testirao bombu 17. ožujka 2007. na poligonu White Sands u Novom Meksiku.

Glasnogovornik Pentagona George Little je rekao da je MOP moćniji od svog prethodnika, bombe Blu-190, a neki stručnjaci procjenjuju da je čak 10 puta jači. Pentagon kaže da je ugovoreno ukupno 20 takvih super-bombe iz Boeinga, od kojih su neke isporučene ove jeseni. No, za potrebe operativne sigurnosti nije otkriveno koliko. Ratno zrakoplovsto je 2. kolovoza 2011 potpisalo ugovor za još osam MOP-ova, što znači da vjerojatno ima do 12 bombi, navodi Fox News.

Vijest da je nova 13-tonska bomba sada spremna za uporabu dolazi samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da je SAD prodao Ujedinjenim Arapskim Emiratima 4900 manjih, ali vrlo razornih bombi za uništavanje bunkera tipa JDAM, teških 900 kg.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Pentagon, atomska bomba, nuklearno oružje, iran, boeing, Blu-190, John Kirby, mop, natanz