Hrvatska

POČELA KAMPANJA : Puhovski: Kukuriku bi iduća dva tjedna trebala imati flaster na ustima - jer svi rade za njih!

U iduća dva tjedna malo toga utjecat će na rezultat izbora.

Piše: Ilijana Grgić

Izborna kampanja je i službeno počela, u iduća dva tjedna kandidati sa 313 kandidacijskih lista morati će ubaciti u petu brzinu. Ova predizborna kampanja bit će po svemu sudeći različita od svih dosadašnjih. Ako stavimo na stranu sve ono što se događalo prije njezinoga početka, u ovoj kampanji bit će po svemu sudeći jako malo "predizbornog folklora" kojeg smo gledali svih prethodnih izbora, u smislu red pjesme, red predstavljanja kandidata, red pjesme, red aplaudiranja i tako iz grada u grad.

 

SKOKO: Većina birača zna za koga će glasovati, a ovaj preostali broj 'neodlučnih' nije uopće siguran da li će izaći na izbore. A ako kampanja i dalje bude bez sadržaja, može ih se samo dodatno uvjeriti da ostanu kod kuće.

Kampanja će ove godine, bar što se dosadašnjih najava tiče, biti puno skromnija. Tome je svakako doprinio i novi Zakon o financiranju političkih stranka i izbornoj promidžbi, koji će svoju pravu provjeru imati upravo na ovim izborima, tu se prije svega misli na limitiranje troškova izborne kampanje po kandidacijskoj listi, odnosno kandidatu, koje ne smije prelaziti 1,5 milijuna kuna u jednoj izbornoj jedinici.

 

Pravo pitanje je - je li sve već gotovo i - što se još može napraviti u ova dva tjedna koja su pred nama?

- Ništa, odnosno realno od 140 mjesta u Saboru, kada se izuzmu manjine i dijaspora, 110-115 mandata  je rješeno.  Za preostalih 25 do 30 mjesta borba je, o njima će odlučivati nekoliko stotina glasova po izbornim rezultatima, tu će se još vidjeti koliko će osvojiti Lesar, ali osnovni rezultat je što se tiče odnosa vladajućih i oporbe već određen, ističe politički analitičar Žarko Puhovski.

 

LETICA: Europska iskustva pokazuju da se u ovako kratim kampanjama može za 1 do 3% utjecati na rezultat. Tu se ništa neće bitnije promjeniti obzirom na rezultate koje pokazuju ozbiljnije ankete.

Da se vrlo malo u iduća 2 tjedan može promijeniti smatra i stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko.

 

- Većina birača zna za koga će glasovati, a ovaj preostali broj 'neodlučnih' nije uopće siguran da li će izaći na izbore. A ako kampanja i dalje bude bez sadržaja, može ih se samo dodatno uvjeriti da ostanu kod kuće. Birači su se proteklih tjedana mogli uvjeriti kolika snagu i kapaciteti dolaze iz pojedinih opcija, i teško da ih se može u nešto uvjeriti. Naši birači su prilično umorni od prvog djela kampanje i jedva čekaju da se vrate u normalan život, napominje Skoko.

 

Da se u iduća dva tjedna ništa bitno u smislu krajnjeg rezultata neće promijeniti smatra i analitičar Slaven Letica.

 

- Europska iskustva pokazuju da se u ovakvo kratim kampanjama može za 1 do 3% utjecati na rezultat. Tu se ništa neće bitnije promjeniti obzirom na rezultate koje pokazuju ozbiljnije ankete.

 

S obzirom da se po svemu sudeći vrlo malo može napraviti do 4. prosinca, pred dvjema najvećim političkim opcijama, Kukuriku koalicijom i HDZ-om je jako malo manevarskog prostora.

 

- Što mora radit kukuriku koalicija? Flaster na usta, svi rade za njih od HDZ-a pa nadalje. Oni su već sad ušli u neku post izbornu strategiju, 'slušaju' što birači žele jer su shvatili da je to za njih bolje, smatra Puhovski .


- Kukuriku koalicija ne bi sad do izbora trebala ni da vozi, ni da pije, ne bi trebala raditi ništa. Njihovi jumbo plakati bi trebali biti: Ne pijemo, ne vozimo i ne govorimo, ističe Letica.

 

PUHOVSKI: Što mora raditi kukuriku koalicija? Flaster na usta, svi rade za njih od HDZ-a pa nadalje. Oni su već sad ušli u neku post izbornu strategiju 'slušaju' što birači žele jer su shvatili da je to za njih bolje, smatra Puhovski .

- I jedni i drugi moraju pokazati kako je konkurencija lošiji izbor za Hrvatsku. Prema tome, Kukuriku bi morao paziti da im se ne dogode nove greške ili grijesi poput Habuša ili pak nesmotrenih izjava poput kampanje iz 2007.  Dok bi HDZ morao dokazati da je tim Kukuriku koalicije nekompetentan u vođenje Hrvatske, napominje Skoko.

Iako se javnost nadala da ćemo prije ovih izbora moći vidjeti sučeljavanje, licem u lice, između Jadranke Kosor na jednoj i Zorana Milanovića na drugoj strani, za sada ništa od toga. Jadranka Kosor i dalje inzistira da se sučeli sa svom četvoricom čelnika Kukuriku koalicije. A oni i dalje nude samo Milanovića.

 

SKOKO: Ja mislim da naši političari misli da se pristankom na sučeljavanje daje na važnosti protukandidatu, što možda i nije točno. Osobno vjerujemo da bi Jadranka Kosor bez problema mogla nositi sa Zoranom Milanovićem, i nije mi jasno zašto ne pristane.

- Ja mislim da naši političari misli da se pristankom na sučeljavanje daje na važnosti protukandidatu, što možda i nije točno. Osobno vjerujem da bi Jadranka Kosor bez problema mogla nositi sa Zoranom Milanovićem, i nije mi jasno zašto ne pristane, ističe Skoko.

 

- Ja nisam razumio Jadranku Kosor u njezinom stavu 'ja sama protiv njih svih', u trenutku kad bi sučeljavanje najbolje došlo upravo njoj. Jer ako je jedan na jedan, onda bi svaki od sudionika imao 50% vremena, a ako ne, onda je to za nju nepovoljna disperzija vremena, smatra Letica.

 

- Što se tiče sučeljavanja, Kosorični argumenti su tu bolji, Milanović je sam rekao, primjerice kod slučaja Habuš, da o tome odluku treba donijeti HNS, i to bi po meni bio jak argument za ono što Kosor govori, da on sam ne može o nekim stvarima govoriti. S druge strane, ona je u situaciji kada bi trebala prihvatiti svaku šansu da se javnosti predstavi, bilo da se radi o sučeljavanju nje same sa svom četvoricom čelnika u Kukuriku koaliciji, a ako to ne ide, da prihvati i sučeljavanje jedan na jedan zaključuje na kraju Puhovski.