Burze

WALL STREET: Ako političari ne budu čvrsto iza promjena, tržište će ih prisiliti

„Teško je očekivati promjenu uloge ECB-a, no s druge strane, svi bi trebali biti svjesni posljedica ako kriza izmakne kontroli“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu našli razloga za znatnije mijenjanje pozicija, s obzirom da dobri podaci iz američkog gospodarstva i dalje ostaju u sjeni europske dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 25 bodova, ili 0,22 posto, na 11.796 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,04 posto, na 1.215 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 2.572 boda.

Jučer je objavljeno da je indeks vodećih pokazatelja Conference Boarda porastao u listopadu više nego što se očekivalo, što je još jedan u nizu podataka koji ukazuju na ubrzanje rasta američkog gospodarstva.

„Teško je očekivati promjenu uloge ECB-a, no s druge strane, svi bi trebali biti svjesni posljedica ako kriza izmakne kontroli“

Međutim, dužnika kriza u eurozoni i dalje ne da ulagačima 'disati punim plućima'. Doduše, prinosi na obveznice Italije i Španjolske, koji su posljednjih dana dosezali rekordne razine i izazvali oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama, jučer su pali. No, tek zahvaljujući kupnji obveznica od strane Europske središnje banke.

Jedno od glavnih pitanja u rješavanju dužničke krize upravo je uloga ECB-a. Njemačka i Francuska razlikuju se u mišljenjima kako bi središnja banka trebala odgovoriti na krizu. Sve je više špekulacija da bi ECB mogao odobravati sredstva Međunarodnom monetarnom fondu, koji bi, pak, kreditirao članice eurozone.

„Teško je očekivati promjenu uloge ECB-a, no s druge strane, svi bi trebali biti svjesni posljedica ako kriza izmakne kontroli“, kaže John Manley, strateg u banci Wells Fargo.

Unatoč promjenama vlada u Grčkoj i Italiji, što se smatra napretkom u rješavanju dužničke krize, prinosi na obveznice prezaduženih, ali i onih solventnih članica eurozone već danima rastu, a to povećava njihov dužnički teret.

U Španjolskoj se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori, pa se ulagači nadaju da će nova vlast i u toj zemlji odlučnije krenuti u reforme. No, do rezultata reformi dug je i težak put.

„Ako ulagači ne vide da političari čvrsto stoje iza promjena, tržište je spremno da ih prisili na promjene“, kaže Subodh Kumar, strateg u tvrtki Subodh Kumar & Associates.

Nakon oštrog pada prethodnih dana, zbog pritiska dužničke krize, jučer su se ponešto oporavile dionice banaka. S&P indeks financijskog sektora ojačao je 0,5 posto. Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži rok do kojega bi savjet, kojega čine predstavnici republikanaca i demokrata u Kongresu, trebao usuglasiti kako smanjiti proračunski deficit SAD-a za barem 1.200 milijardi dolara.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,7 milijardi dionica, dok u ovoj godini prosječan dnevni obujam iznosi 8 milijardi. Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 13 naprema 10.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks pao je 2,9 posto, dok je S&P 500 indeks potonuo 3,8, a Nasdaq indeks 4 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE potonuo je 1,11 posto, na 5.362 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,85 posto, na 5.800 bodova, a pariški CAC 0,44 posto, na 2.997 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, burza, wall street, nasdaq, dow jones