A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/avastin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Američki FDA povlači Avastin kao lijek za rak dojke | Politika+
Zdravlje

RIZICI: Američki FDA povlači Avastin kao lijek za rak dojke

Nema dokaza da su opravdani brojni rizici koje taj lijek donosi.

Piše: P/H

Američka uprava za hranu i lijekove povukla je odobrenje za upotrebu lijeka Avastina za liječenje karcinoma dojke, objavili su u petak američki mediji.

"Jasno je da žene koje uzimaju Avastin za metastazirani karcinom dojke riskiraju nuspojave koje im mogu ugroziti život, a bez dokaza da će im upotreba Avastina donijeti korist, i to tako da će usporiti rast tumora, što bi opravdalo taj rizik."

Voditeljica FDA Margaret A. Hamburg kaže da taj lijek ne pomaže oboljelima od karcinoma dojke da duže žive niti kontrolira njihov tumor, ali izlaže ih potencijalno opasnim nuspojavama poput veoma visokoga krvnog tlaka i krvarenja.

"Bila je to teška odluka", rekla je Hamburg. FDA "shvaća kako je teško bolesnicima i njihovim obiteljima nositi se s metastatskim karcinomom dojke te kolika je potreba za djelotvornijim lijekovima. Ali bolesnici moraju moći vjerovati da su lijekovi koje uzimaju i sigurni i djelotvorni".

"Na temelju proučavanja raspoloživih studija", nastavlja Hamburg, "jasno je da žene koje uzimaju Avastin za metastazirani karcinom dojke riskiraju nuspojave koje im mogu ugroziti život, a bez dokaza da će im upotreba Avastina donijeti korist, i to tako da će usporiti rast tumora, što bi opravdalo taj rizik. A nema ni dokaza da će im upotreba Avastina pomoći da žive duže ili da će im unaprijediti kvalitetu života."

Avastin ostaje na tržištu kao lijek za druge oblike karcinoma, pa ga liječnici mogu koristiti. No neki bi ga osiguravatelji mogli prestati plaćati pa bi postao nedostupan mnogim ženama jer je skup.

Američki Medicare najavio je da će ga nastaviti pokrivati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

avastin, rak dojke, fda