IVAN HRSTIĆ

ZADUŽIVANJE: Ako Mađarska traži pomoć MMF-a, ni Hrvatska neće imati izbora?

"Hrvatska se nalazi u delikatnoj situaciji, goroj od one u kojoj je bila kad je odlazio Ivo Sanader."

Piše: Ivan Hrstić

Drugi put u tri godine mađarska vlada je najavila da će tražiti sklapanje aranžmana s MMF-om čime očito pokušava ublažiti krah koji im prijeti nakon što je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's zaprijetila sniženjem rejtinga toj zemlji, ali i nekim njezinim bankama, piše Novi list, iako pri tome ne uvažava činjenicu da je posljednji put mađarska vlada nepovučena sredstva iz standby-aranžmana iskoristila da od Rusa otkupe udio u MOL-u.

LOVRINČEVIĆ: Banke će biti u problemima i zbog sve teže otplate kredita. Hrvatska se nalazi u delikatnoj situaciji, goroj od one u kojoj je bila kad je odlazio bivši premijer Ivo Sanader.

No, ukupna situacija u eurozoni se definitivno usložnjava, pa ako ne raste cijena duga Grčkoj te Italiji, kao najvećem hrvatskom gospodarskom partneru, već i Francuskoj, koja je do jučer bila gotovo na istoj ravnini s Njemačkom, jasno je da cijena kapitala i za Hrvatsku može imati samo uzlaznu putanju.

– Hrvatska se nalazi u kontinuitetu u vrlo sličnoj situaciji, pa ako Mađarska već traži pomoć MMF-a to jasno govori da ni Hrvatska neće imati drugog izbora, smatra premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević, koji je već prije izražavao stavove da se Hrvatska nalazi u brzom vlaku prema MMF-u.

Ključni će biti već prvi dani nove vlade, na temelju kojih će rejting agencije stvarati zaključke - ima li Hrvatska snage preokrenuti trendove ili ne. Pri tome više neće biti presudna ukupna razina zaduženja, koja je i dalje daleko niža nego talijanska, već smjer strelice koja pokazuje aktualna kretanja.

Pokaže li nova vlada odmah na početku jasne stavove o tome kako namjerava zaustaviti negativne trendove što se tiče prihoda i rashoda, cijena zaduživanja, kojim se samo opslužuje postojeći dug, možda na neko vrijeme zaustavi daljnji rast.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijena duga, kreditni rejting, zaduživanje, bonitet, mmf, željko lovrinčević