Crna kronika

20. OBLJETNICA: Komemorativno okupljanje: Žrtva Borovo naselja za Domovinu

Na sam dan okupacije Borovo naselja ubijena je 51 osoba, dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Komemorativnim okupljanjem i prigodnim programom pred negdašnjom zgradom Borovo commercea, u čijem podrumu se u tijeku srpske agresije na Vukovar 1991. nalazio odjel vukovarske ratne bolnice, jutros je pod geslom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" počelo obilježavanje 20. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borovo naselja 19. studenoga 1991. godine u toj gradskoj četvrti ubijena je 51 osoba, dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja.

Od oko 800 ranjenika, koliko se nalazilo u podrumu Borovo commercea, 115 odvedeno je u nepoznato. Još se traga za 48 nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Borovo commercea. U spomen na stradale i nestale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, pred bivšom zgradom Borovo-commercea položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon prigodnog komemorativnog programa, sudionici skupa uputili su se u Koloni sjećanja gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa zadušnica. Počast žrtvama Borova naselja i ove su godine došli odati i članovi i članice Udruge "Žene u crnom", te Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

U sklopu obljetnice obilježit će se i stradanje hrvatskih branitelja i civila u prijeratnu Borovu Selu, a današnjem Borovu, te odati počast žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja.

Program obilježavanja "Žrtve Borova naselja za Domovinu" dio je obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." koji je ustanovio Hrvatski sabor kako bi se na dostojnstven i primjeren način obilježio 18. studenog, dan na koji je 1991. slomljena obrana Vukovara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Žrtva Borova naselja za Domovinu, BOROVO NASELJE, BOROVO SELO, BOROVO, VIKOVAR