Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro ispod 1,35 USD

Obujam trgovanja vrlo je mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni jer ih više ne brinu samo dužničke problemi eurozone, nego i SAD-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na azijskim se burzama jutros trguje vrlo oprezno jer se ulagači plaše da politički lideri s obje strane Atlantika nisu u stanju riješiti dužničke probleme, koji izazivaju usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Iduće godine možemo očekivati rast svjetskog gospodarstva od svega oko 2 posto, dok u uobičajenim okolnostima raste oko 4 posto. To je veliki komad svjetskog BDP-a“, kaže Francis Lun, direktor u tvrtki Lyncean Holdings.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,4 i 0,7 posto. Burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji blago su porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto. Obujam trgovanja vrlo je mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni jer ih više ne brinu samo dužničke problemi eurozone, nego i SAD-a. Na Wall streetu su jučer cijene dionica oštro pale, jer je odbor američkog Kongresa izvijestio da su propali pregovori oko smanjenja proračunskih rashoda i povećanja poreza, što je ulagače podsjetilo na buru na financijskim tržištima u kolovozu kada su republikanci i demokrati tek u zadnji tren postigli dogovor o povećanju razine zaduživanja SAD-a.

 

Premda su Standard & Poor's i Moody's, dvije od tri najveće rejting agencije u svijetu, izvijestile da neuspjeh pregovora tog odbora neće odmah izazvati smanjenje rejtinga SAD-a, ulagači gube povjerenje u sposobnost političara da pronađu konsenzus po pitanju zaduženosti države. A to bi moglo naštetiti najvećem svjetskom gospodarstvu. „Zaoštravanje kreditnih uvjeta i nastavak ovakve fiskalne politike znači da je globalno gospodarstvo pred ozbiljnim rizikom od nove recesije, i to dok se još nije sasvim oporavilo od prethodne. Europa je vjerojatno već u recesiji, Japan je iz nje tek provirio, a SAD-u bi uskoro mogla zaprijetiti“, kaže Rusell Jones, strateg u banci Westpac.

 

Ne smiruje se ni situacija u Europi, gdje i dalje rastu prinosi na državne obveznice. Moody's je jučer upozorio da bi mogao smanjiti rejting Francuske, jer rastu kamate na njezine obveznice, dok gospodarstvo raste sporo. Zbog posljedica dužničke krize, diljem svijeta smanjuju se procjene rasta. Jutros je Singapur upozorio da bi njegovo gospodarstvo u idućoj godini moglo pretrpjeti oštro usporavanje rasta zbog slabljenja narudžbi iz razvijenih zemalja. „Iduće godine možemo očekivati rast svjetskog gospodarstva od svega oko 2 posto, dok u uobičajenim okolnostima raste oko 4 posto. To je veliki komad svjetskog BDP-a“, kaže Francis Lun, direktor u tvrtki Lyncean Holdings.

 

Kako se dužnička kriza u Europi ne smiruje, euro je na valutnim tržištima i dalje pod pritiskom. Jutros je njegov tečaj skliznuo s jučerašnjih 1,3520 na 1,3485 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilno se kreće oko 103,90 jena, dok je tečaj dolara ojačao s jučerašnjih 76,80 na 77,05 jena. Nakon što je jučer pala za 75 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 30-ak centi, na 96,65 dolara po barelu.