Svijet

PRITISAK: Iran: Nove gospodarske sankcije su uzaludne

-Djelovanje nekih zapadnih zemalja, napose SAD-a i Velike Britanije protiv našeg naroda je uzaludno rekao je Ramin Mehmanparast.

Piše: PolitikaPlus/HINA/AFP

Iran osuđuje nove gospodarske sankcije koje su mu odlučili uvesti Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje zbog njegova spornog nuklearnog programa i ocjenjuje ih "uzaludnima", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

 

-Te odluke idu u smjeru neprijateljstva tih zemalja prema našem narodu. Njih treba osuditi, one su uzaludne, rekao je glasnogovornik  Ramin Mehmanparast.

 

-Djelovanje nekih zapadnih zemalja, napose SAD-a i Velike Britanije protiv našeg naroda je uzaludno. Poznato je da je obim naše trgovine s Velikom Britanijom i SAD-om na najnižoj razini dosad. Zadnjih godina smo odlučili smanjiti trgovinu s tim dvjema zemljama i povećati je s drugima, kazao je Mehmanparast.

 

-Takve odluke više sliče na propagandu i psihološki rat. Svi znamo da je u prvim mjesecima iranske godine obim naše trgovine s inozemstvom porastao za 36 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dodao je.

 

Washington je najavio nove sankcije Iranu koje osobito pogađaju bankarski i naftni sektor i pozvao je na oprez sve zemlje koje trguju s Teheranom.

 

Sankcije su najavljene nakon nedavnog izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju koja sve više sumnja u "moguću vojnu namjenu" iranskog nuklearnog programa.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, sad, sankcije, atomska energije, iran, nukelearni program