Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze ojačale nakon jučerašnjeg oštrog pada

Osim dužničke krize u eurozoni, ulagače zabrinjava i neuspjeh pregovora u Washingtonu između republikanaca i demokrata po pitanju smanjenja proračunskog deficita.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Ne čini se da ulagači kupuju s visokom dozom sigurnosti. Nesigurnost po pitanju reakcije rejting agencija na produbljivanje dužničke krize zasigurno će ograničiti uspon cijene dionica“

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada, no dobici su ograničeni zbog strahovanja ulagača od produbljivanja dužničkih problema s obje strane Atlantika.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,8 posto, na 926 bodova, nakon što je jučer potonuo 3,3 posto, na najnižu razinu u sedam tjedana.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,8 i 1,3 posto.

Među najvećim su dobitnicama dionice banaka, koje su jučer najviše pale. STOXX Europe 600 indeks tog sektora porastao je jutros 1,5 posto.

„Ne čini se da ulagači kupuju s visokom dozom sigurnosti. Nesigurnost po pitanju reakcije rejting agencija na produbljivanje dužničke krize zasigurno će ograničiti uspon cijene dionica“, kaže Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley.

Osim dužničke krize u eurozoni, ulagače zabrinjava i neuspjeh pregovora u Washingtonu između republikanaca i demokrata po pitanju smanjenja proračunskog deficita.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,4 posto, na 8.314 bodova.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAX, BURZA, SVJETSKA TRŽIŠTA, CAC, FTSE