A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benedikt-212.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vatikan osudio sekularizam i diktaturu relativizma u Europi | Politika+
Hrvatska

CRKVA I DRUŠTVO: Vatikan osudio sekularizam i diktaturu relativizma u Europi

"Uz zdravu sekularnost postoji i nesnošljivi sekularizam."

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik Svete Stolice, osudio je u utorak "nesnošljivi sekularizam" u Europi koji je "u otvorenom sukobu s tradicionalnim kršćanskim vrijednostima".

U govoru pred Vijećem europske biskupske konferencije (CCEE) o temi "Nove evangelizacije", talijanski kardinal je ocijenio da u današnjoj Europi "stanoviti pluralizam ne dopušta razlikovanje dobra i zla" i da je zato "sve teže razlikovati istinu od zabluda i laži".

"Ta diktatura relativizma želi isključiti zajedništvo i javnu dimenziju vjere te je u otvorenom sukobu s tradicionalnim kršćanskim vrijednostima"

"Uz zdravu sekularnost postoji i nesnošljivi sekularizam", rekao je, ocijenivši da se načelo nediskriminacije nerijetko koristi kao oružje za gušenje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti.

Kardinal Bertone je smjerao na zakone i nacrte kojima se, polazeći od načela nediskriminacije, žele zabraniti vjersko znakovlje i odjeća na javnim mjestima, primjerice u školama.

"Ta diktatura relativizma želi isključiti zajedništvo i javnu dimenziju vjere te je u otvorenom sukobu s tradicionalnim kršćanskim vrijednostima", ocijenio je. Kao te vrijednosti vatikanski državni tajnik naveo je primjer "braka između muškarca i žene" te "zaštitu života od začeća do prirodne smrti".

Papa Benedikt XVI postavio je "novu evangelizaciju" zemalja s kršćanskom tradicijom među glavne zadaće svog pontifikata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, crkva, sekularizam, Tarcisio Bertone, Benedikt XVI