Damir Jugo

ANALIZA PREDIZBORNOG STILA: Jugo: Pretjerana uvjerenost u pobjedu Kukurikuu može zakomplicirati stvar

I HDZ i Kukuriku koalicija vode za njih logične kampanje, prilagođene aktualnim rejtinzima.

Piše: Damir Jugo

Ovogodišnju izbornu kampanju apsolutno je odredila jedna nesvakidašnja činjenica, a to je se protiv najveće stranke po broju članova u Hrvatskoj, stranke koja u kampanju ulazi kao vladajuća i njezinih visokih dužnosnika vode službene istrage.

Nedvojbeno je da su same istrage, trenutak njihovog objavljivanja, ali i činjenica da je HDZ vec osam godina na vlasti utjecale na rejting s kojim su oba bloka, HDZ i Kukuriku koalicija ušli u kampanju, a koja je u značajnu prednost stavila još uvijek aktualnu opoziciju.

Ova je važna činjenica uzrokovala svojevrsnu zamjenu uloga, pa je tako HDZ kao stranka na vlasti doveden u situaciju da bude maksimalno napadački nastrojen, da maksimalno provocira svoju konkurenciju, i da otvara potencijalno škakljive teme, što je inače svojstveno strankama koje u kampanju ulaze kao opozicija.

Prednost Kukuriku koalicije iz anketa uzrokovala zamjenu uloga u kampanji

Upravo je prednost koju pokazuju ankete odredila kampanju Kukuriku koalicije. Očigledno poučeni iskustvom s prethodnih izbora 2007. godine, kada su ih teme poput vjeronauka u školama, novih poreza i glasovanja u dijaspori koštale izborne pobjede, odlučili su igrati na sigurno, ne otvarati kompleksne teme i pričati biračima ono što oni žele čuti.

TV spot Kukuriku koalicije klasični je spot atmosfere koji utjelovljuje temeljne odrednice njihove kampanje; općenito, privlačno, zanimljivo, ali bez konkretnih planova i točnih poteza.

To je vidljivo iz svakog segmenta Kukuriku kampanje; od samog početka kada su nastojali ostaviti dojam dijaloga s građanima, prikupljanja njihovih prijedloga koje sada koriste u komunikaciji kroz posljednjih deset dana kampanje. Njihove poruke na plakatima svi razumiju, svima su načelno prihvatljive, iako bi ih dio birača mogao ocjeniti preopćenitim.

TV spot Kukuriku koalicije klasični je spot atmosfere koji utjelovljuje temeljne odrednice njihove kampanje; općenito, privlačno, zanimljivo, ali bez konkretnih planova i točnih poteza. Iako bi se taj spot moglo usporediti s nekim klasičnim reklamama, za očekivati je da će ga prosječni birač pogledati i nekoliko puta, upravo zbog pozitivne atmosfere koju nastoji stvoriti. Što se samog utjecaja na preferencije birača, teško je za očekivati da će ovaj, ali i bilo koji drugi spot izravno utjecati na eventualnu promjenu odabira birača.

Kampanja HDZ-a klasična konzervativna kampanja usmjerena na sadržaj, a ne dojam

S druge strane, kampanja HDZ-a definitivno je otežana službenom istragom protiv stranke kada više nije bilo moguće sve negativnosti isključivo svaljivati na bivšeg predsjednika stranke i premijera. HDZ očekivano vodi jednu konzervativnu kampanju, što je vidljivo iz svakog nastupa predsjednice stranke i drugih dužnosnika, svih materijala, svake poruke, svakog plakata i televizijskog spota.

Spot predsjednice HDZ-a prosječni birač neće pogledati više od jednom, ali će i taj jedan put biti dovoljan da se zbog statičnosti, jednog kadra i dojma izvanredne vijesti fokus gledatelja (čitaj birača) stavi na sadržaj onog što se u spotu govori.

Iako je HDZ-ova kampanja od početka bila okrenuta prošlosti, odnosno realiziranim postignućima što je donekle ostavljalo dojam da su se umorili i da nemaju ideja za novi mandat, primicanjem samog finiša kampanje retorika se konkretizirala i polako okrenula budućnosti, ali dojam je da bi bilo produktivnije da se to dogodilo ranije.

Također, ostavljen je dojam HDZ mogao znatno bolje poentirati sklopljenim koalicijama sa Željkom Kerumom, Vesnom Škare Ožbolt i suradnjom s Miroslavom Tuđmanom da ih je napravio ranije, a ne pred sam početak službenog dijela kampanje čime je znatno smanjeno vrijeme za eksplanaciju i poentiranje na tim potezima.

HDZ-ovi plakati i TV spotovi također su znatno konzervativniji od onih Kukuriku koalicije, personalizirani su i nastoje stvoriti percepciju o predstojećim izborima kao presudnom trenutku za Hrvatsku. Spot predsjednice HDZ-a prosječni birač neće pogledati više od jednom, ali će i taj jedan put biti dovoljan da se zbog statičnosti, jednog kadra i dojma izvanredne vijesti fokus gledatelja (čitaj birača) stavi na sadržaj onog što se u spotu govori. Druga serija spotova, onih kraćih, također je usmjerena na sadržaj i ostvarene rezultate, ali i na predstavljanje nekih novih lica koje u mandatu Jadranke Kosor nismo imali prilike često vidjeti u medijima (Martina Banić, Andrej Plenković, Davor Stier).

Pretjerana uvjerenost u pobjedu Kukuriku koalicije može zakomplicirati stvar

Koliko su istraživanja javnog mnijenja, ona ista kojima su se dva bloka vodila prilikom kreiranja svojih kampanja bila u pravu, vidjet ćemo nakon 4. prosinca. Uzmemo li da su točna, jedino što bi Kukuriku koaliciju moglo koštati pobjede jest njihova pretjerana samouvjerenost u sigurnu pobjedu.

Oni svoje birače moraju uvjeriti da ništa nije gotovo i da na dan izbora moraju izaći na birališta. Apstinencija Kukuriku birača zbog uvjerenosti u sigurnu pobjedu, uz masovni izlazak HDZ-ovih birača kao inaćenje suparnicima moglo bi zakomplicirati stvar u dijeljenju karata za buduću sabornicu.

Koliko, vidjet ćemo već u prvim satima 5. prosinca.

>> PREDIZBORNI SPOT Jadranka Kosor: HDZ je najbolji kada je najteže!

 

>> VIDEO Pogledajte prvi spot Kukuriku koalicije. Milanović i ekipa poručuju: Mi imamo plan!

 

>> VIDEO Pogledajte HDZ-ove predizborne spotove!

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jadranka kosor, hdz, kukuriku, kampanja, izbori, damir jugo