Burze

TRŽIŠTA: U FOKUSU: Oštar pad azijskih burzi, euro i dalje slabi

Na azijskim su burzama jutros cijene dionica pale, zbog sporog rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava i produbljivanje dužničke krize u eurozoni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Šangaju su jutros cijene dionica oslabile 0,6 posto, dok su burzovni indeksi u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji potonuli između 1,5 i 2,3 posto.

Osim slabljenja rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, negativno na tržište utječe i produbljivanje dužničke krize u eurozoni. Zabrinjava rast prinosa i premija na rizik na obveznice Španjolske, Francuske, Italije i Belgije.

 

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,9 posto. Nakon što je jučer objavljeno da je bruto domaći proizvod u SAD-u u trećem tromjesečju porastao samo 2 posto, a ne kako je prva procjena pokazivala 2,5 posto, jutros je ulagače obeshrabrio i podatak o usporavanju rasta kineskog gospodarstva.

 

Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks menadžera nabave pao je u studenome na samo 48 bodova, najnižu razinu od ožujka 2009. godine, što ukazuje na naglo slabljenje industrijske aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. Kako je Kina najveći svjetski uvoznik sirovina, usporavanje rasta njezina gospodarstva izazvalo je strahovanja od pada potražnje, pa su jutros pod pritiskom cijene sirovina. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala je za 1,05 dolara, na 96,95 dolara po barelu, što je izazvalo pad cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

 

Najviše su, više od 3 posto, pojeftinile dionice australskih rudarskih divova, kao što su BHP Billiton, Rio Tinto i Energy Resourcesa, nakon što je Predstavnički dom australskog parlamenta podržao zakon o uvođenju poreza na dobit tih kompanija. Očekuje se da će i Senat početkom iduće godine podržati taj zakon. Nakon podatka o usporavanju rasta kineskog gospodarstva, znatno su pali američki terminski indeksi, što najavljuje klizanje cijena dionica na Wall Streetu već šesti dan zaredom. Osim slabljenja rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, negativno na tržište utječe i produbljivanje dužničke krize u eurozoni. Zabrinjava rast prinosa i premija na rizik na obveznice Španjolske, Francuske, Italije i Belgije. Jučer su prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice dosegnuli novu najvišu razinu u 14 godina primaknuvši se kritičnoj granici od 7 posto.

 

Zbog dužničke krize, sve je teže i kreditiranje europskih banaka u dolarima na tržištu novca. LIBOR na dolar, osnovna kamata na međubankarskom tržištu novca, neprestano raste već 102 dana, pa je jučer bio dvostruko viši nego u srpnju. Stoga ne čudi slabljenje eura na valutnim tržištima. Jutros je njegov tečaj skliznuo 0,3 posto, na 1,3462 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura oslabila je s jučerašnjih 103,90 na 103,65 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 77,05 na 76,95 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice cijene dionica, svjetska tržišta, tokijska burza, HSBC banka