A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-sud-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mate Granić: Sanader mi je pomogao da dobijem kredit u Hypo banci | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE PREMIJERU: Mate Granić: Sanader mi je pomogao da dobijem kredit u Hypo banci

Po tvrdnjama USKOK-a, na Laxino je ime Hypo banka 1995. isplatila milijunske provizije, a njegovo se ime navodno nalazi i na isplatnicama koje je primio Sanader.

Piše: Politikaplus/h

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić izjavio je danas svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu da ne zna je li austrijska Hypo banka, nakon što je sredinom 90-ih Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju veleposlanstava, bilo kome isplatila proviziju za što se sudi njegovom ratnom zamjeniku, a kasnije i premijeru te predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu.

Tako se prisjetio da mu je Sanader spomenuo uglednog iseljenika kojega je preporučio i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a koji bi mogao pomoći u ishođenju kredita

Na upit Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković o bilo kakavom kreditu od banke nakon 1995. godine Granić je odgovorio pozitivno.


- Ja sam od 1997. do početka prve polovice 1999. gradio kuću. Prodao sam svoju kuću na Šalati, a inače mislio sam graditi prije rata zbog povećanja obitelji, i uzeo sam dva veća i dva manja kredita i plaćao kredit od 150.000 današnjih eura, oko 300.000 maraka, otplaćivao sam ga od 1997. godine. Kredit sam dobio od Hypo banke. Ja nisam ni bio u banci. To nije bio baš povoljan kredit, devet posto na sedam godina. Nisam ja išao u banku, samo sam potpisao. Pomogao mi je moj zamjenik, Ivo Sanader. U administrativnom dijelu dobivanja kredita. Ja nisam ni išao u banku po kredit, rekao je Granić.

 

Sanader kojemu se zbog navodnog primanja provizije, među ostalim, sudi i zbog ratnog profiterstva, po Granićevim je riječima vodio sve dogovore oko kredita s austrijskom bankom, prvom koja je u ratno vrijeme došla na hrvatsko tržište. S tom je tezom, koju je iznio i u prvom pojavljivanju na suđenju Sanaderu prošlog tjedna, Granić započeo i svoje današnje svjedočenje. No, dodao je da se nakon tvrdnji Sanaderove obrane da je i sam mogao primiti proviziju dodatno koncentrirao na sve detalje oko dobivanja kredita od Hypo banke.

 

GRANIĆ: To nije bio baš povoljan kredit, devet posto na sedam godina. Nisam ja išao u banku, samo sam potpisao. Pomogao mi je moj zamjenik, Ivo Sanader.  U administrativnom dijelu dobivanja kredita.

 Tako se prisjetio da mu je Sanader spomenuo uglednog iseljenika kojega je preporučio i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a koji bi mogao pomoći u ishođenju kredita. No, kada je nakon 15-ak dana Sanader kazao da taj iseljenik za svoje usluge traži novac Granić mu je rekao da to ne dolazi u obzir, s čim se složio i Sanader.

 

"Ne sjećam se da mi je rekao ime tog čovjeka, ali danas znam da se zvao Eugen Laxa", kazao je Granić. Po tvrdnjama USKOK-a, na Laxino je ime Hypo banka 1995. isplatila milijunske provizije, a njegovo se ime navodno nalazi i na isplatnicama koje je primio Sanader. Tužiteljstvo tvrdi da je grafološkim vještačenjem utvrđeno da to nije Laxin potpis, no on je u međuvremenu preminuo. Za kredit kojim su u konačnici kupljena hrvatska veleposlanstva Granić je u prijepodnevnom dijelu svjedočenja kazao da je bio povoljan za Hrvatsku, jer je kamata od 8,5 posto bila osjetno niža od kamata u domaćim bankama.

 

Nakon kratke stanke počelo je unakrsno ispitivanje svjedoka Granića.

 

Prvi je počeo odvjetnik Čedo Prodanović, kojeg je zanimalo je li Granić tri iskaza USKOK-u dao samoinicijativno. Granić je potvrdio kako je sam triput davao iskaz u USKOK-u, jer se naknadno prisjetio nekih stvari. Prodanović je Granića upozorio da mijenja iskaz u odnosu na one koje je dao USKOK-u. Napomenuo je kako je Granić u iskazu USKOK-u rekao da je krajem 1993. odnosno početkom 1994. godine saznao za Hypo banku, a na današnjem svjedočenju tvrdi da je za istu banku čuo tek godinu dana kasnije.

 

Prodanović je nastavio s insistiranjem u različitosti navoda Granićevih iskaza, posebice datuma, tijekom davanja iskaza USKOK-u i svjedočenja danas na sudu. Granić je ponovio kako su iskazi različiti zbog toga jer se on morao prisjećati događaja otprije 17 godina. Sudac Turudić tražio je dodatno pojašnjenje. Granić ističe kako je točno sve ono što je rekao danas pred sudskim vijećem.

 

Sanaderova obrana predočila je sudu i dokument u kojem se o Granićevom 'pismu namjere' govori kao o ponudi Hypo banke.

 

'Sjećam se da je to pismo, ili ponuda bila sadržajna, što je točno pisalo ne znam, ali se sjećam da je to prvo pismo koje smo mi od njih dobili. Razlika je samo terminološka', rekao je Granić.

 

Osim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo banke od koje je navodno primio proviziju od 3,6 milijuna kuna, Sanaderu se sudi i zbog primanja 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, mito, suđenje sanaderu, hypo banka, mate granić, uskok