Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: azijske burze pale, euro najslabiji u 7 tjedana

Razočarani zbog toga što se europski lideri više bave trivijalnostima nego akcijskim planom ulagači su sve manje skloni rizičnim investicijama.

Piše: PolitikaPlus

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u sedam tjedana, jer ni nakon jučerašnjeg sastanka europski lideri nisu uvjerili ulagače da će spriječiti širenje dužničke krize u eurozoni.

Francuska i Njemačka suglasile su se u četvrtak samo oko toga da prestanu javno raspravljati bi li ECB trebala učiniti više kako bi spasila eurozonu od produbljivanja dužničke krize te da će iznijeti zajedničke prijedloge kako bi se više uskladile fiskalne politike članica eurozone, o čemu će se razgovarati na europskom summitu 9. prosinca.

 

Na Tokijskoj se burzi Nikkei indeks u 7,00 sati kretao na jučerašnjim razinama, najnižima u dvije i pol godine. Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji potonuli su, pak, između 1 i 1,4 posto, dok su u Šangaju cijene dionica oslabile oko 0,3 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 1,4 posto, na najnižoj razini u sedam tjedana.

 

Obujam trgovanja na azijskim burzama vrlo je mršav, jer ulagačima nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, gdje se jučer zbog Dana zahvalnosti nije radilo. S europskih burzi stižu, pak, loše vijesti. Jučer su cijene dionica u Londonu, Frankfurtu i Parizu pale između 0,1 i 0,5 posto, čime je negativni cjenovni niz nastavljen već šesti dan zaredom.

 

Posljedica je to nedostatka napretka u rješavanju dužničke krize. Na jučerašnjem njemačko-francusko-talijanskom mini-summitu Njemačka nije ublažila stajalište u vezi uloge Europske središnje banke (ECB) u krizi, unatoč pritiscima Francuske koja traži veću uključenost monetarnih vlasti. Rasprava nije donijela odgovor na pitanje, u kojem se Pariz i Berlin ne slažu, o odlučnijoj intervenciji ECB-a u otkupljivanju duga najslabijih zemlja, kao što je to tijekom financijske krize u SAD-u činila američka središnja banka Fed. Njemačka je odbila i prijedlog uvođenja euroobveznica, što je predložio Bruxelles.

 

Francuska i Njemačka suglasile su se u četvrtak samo oko toga da prestanu javno raspravljati bi li ECB trebala učiniti više kako bi spasila eurozonu od produbljivanja dužničke krize te da će iznijeti zajedničke prijedloge kako bi se više uskladile fiskalne politike članica eurozone, o čemu će se razgovarati na europskom summitu 9. prosinca. To nije ohrabrilo ulagače koji očekuju akciju, a ne retoriku „Razočarani zbog toga što se europski lideri više bave trivijalnostima nego akcijskim planom ulagači su sve manje skloni rizičnim investicijama jer se plaše širenja dužničke krize“, objašnjava Besa Deda, ekonomist u St. George banci.

 

Zbog nedostatka napretka na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i talijanskog premijera Maria Montia, euro je na valutnim tržištima pod pritiskom. Jutros je njegov tečaj pao s jučerašnjih 1,3365 na 1,3311 dolara, najnižu razinu u sedam tjedana. Od početka tjedna euro je prema američkoj valuti oslabio oko 1,5 posto.U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 103,05 na 103,00 jena. Dolar je, pak, ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 77,10 na 77,40 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burzovni indeks, cijene dionica, dionice, SVJETSKA TRŽIŠTa, TOKIJSKA BURZA