A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/petar-cobankovic-sajam-vina-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Šesti po redu: Međunarodni festival vina i kulinarstva najveći do sada | Politika+
Kultura

VINO: Šesti po redu: Međunarodni festival vina i kulinarstva najveći do sada

„Naš festival ove je godine ponovno značajno narastao te vas očekuje veći nego ikad."

Piše: PolitikaPlus

U zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, otvoren je šesti Međunarodni festival vina i kulinarstva, središnje mjesto susreta profesionalaca, stručnjaka i zaljubljenika u gastronomiju. Festival se prostire na gotovo svim izložbenim prostorima Esplanade koji, osim Smaragdne, obuhvaća i okolne dvorane te šator postavljen na terasi Oleander, dok su, uz šator, restoran Zinfandel i prostor Casino Cluba predviđeni za radionice i eno-gastro edukacije.

PETAR ČOBANKOVIĆ: Površine pod vinogradima su se povećale. Liberalizacija tržišta stvara pretpostavke da veća količina vina dođe iz uvoza, ali moramo stvarati pretpostavke i povećavati konkurentnost domaćih proizvođača i tako odgovoriti na izazove koji dolaze izvana“

Proteklih šest godina Festival je okupio brojne vrhunske izlagače te je ove godine prisutna njihova rekordna nazočnost, njih više od 250, što Festival čini najvećim dosad. Festival je izrastao u relevantno mjesto u cijelosti posvećeno kulturi stola kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva, ali svojom međunarodnom notom i brojnim izlagačima ispunjava ulogu u promociji Hrvatske i njezina glavnog grada. Uz domaće vinare, očekuje se dolazak proizvođača iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Španjolske, Austrije i Crne Gore dok će mnogi biti zastupljeni putem uvoznika. Uz vinare, Festival je okupio i vodeće proizvođače hrane, maslinovih ulja, tartufa, sireva, pršuta i meda, koji će predstaviti svoje proizvode i gastronomsku ponudu.

Šesti međunarodni festival vina i kulinarstva otvorio je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Petar Čobanković, koji ni ove godine nije zaboravio kušati sve najbolje kapljice.

"Zadovoljstvo mi je da sam ponovno ovdje. Želim se zahvaliti organizatorima na još jednoj dobroj i lijepoj vinskoj manifestaciji. Itekako je bitno da ono što proizvedemo imamo kako i prezentirati. Vinogradarstvo zahtijeva izuzetno puno rada. To što u vinogradu proizvedemo treba potom potvrditi u vinu, a vino je sigurno jedan od najboljih napitaka koje svijet poznaje. Izuzetno sam zadovoljan da u Hrvatskoj dolazi do snažnog razvoja vinogradarstva i vinarstva. Jedan od najvažnijih iskoraka Hrvatska je napravila baš u vinarstvu, zbog toga su manifestacije poput ove izuzetno značajne. Hrvatska ima odlične uvjete za proizvodnju grožđa, od Podunavlja preko središnjeg dijela Hrvatske do mediteranskog dijela. To su izuzetni potencijali ,a imamo i bogatstvo autohtonih sorti jer je to nešto što možemo pokazati i strancima i turistima. Površine pod vinogradima su se povećale. Liberalizacija tržišta stvara pretpostavke da veća količina vina dođe iz uvoza, ali moramo stvarati pretpostavke i povećavati konkurentnost domaćih proizvođača i tako odgovoriti na izazove koji dolaze izvana“, izjavio je Čobanković prilikom otvaranja Festivala.

IVAN DROPULIĆ: "Naš festival ove je godine ponovno značajno narastao te vas očekuje veći nego ikad."

„Naš festival ove je godine ponovno značajno narastao te vas očekuje veći nego ikad. Izlagači su donijeli brojna vina kako bi ih podijelili s vama i omogućili vam da uživate u vinskim aromama iz Hrvatske i mnogih dijelova svijeta, a velika novost ove godine je i znatno proširena gastronomska ponuda na Festivalu. Također, nikada dosad nismo imali toliko mnogo vinskih radionica na kojima ćete, uvjeren sam, pronaći zanimljivu temu neovisno o tome jeste li već iskusni poznavatelj vina ili netko tko o njima tek želi naučiti više“ izjavio je Ivan Dropuljić, organizator Međunarodnog festivala vina i kulinarstva, nakon njegova otvorenja.U večeri prije Festivala održana je humanitarna večera s aukcijom rijetkih i arhivskih vina čiji je prihod namijenjen Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu koja pruža obiteljski dom djeci i mladima koji iz određenih razloga ne mogu odrastati u vlastitim obiteljima. Gosti su bili predstavnici Ministarstva turizma, poznati vinari te direktori i predstavnici domaćih tvrtki. Predstavljena su brojna vrhunska vina čija je početna cijena sezala i do tri tisuće kuna. Mnogi su poželjeli svojoj kolekciji dodati pravi raritet u vinima, Gaja Barbaresco iz 1982. godine. Spomenuta godina poznata je kao jedna od najboljih godina po svojim klimatskim uvjetima te čini ovo vino zaista jedinstvenim, a prodano je za četiri i pol tisuće kuna.

Na prodaji arhivskih vina prikupljeno je 36.880,00 kuna ne računajući pritom dobrovoljne doprinose gostiju na večeri. S obzirom da sva vina nisu prodana aukcija ostaje otvorena te se zainteresirani mogu javiti organizatorima.

Ulaznica za Međunarodni festival vina i kulinarstva iznosi 100 kn, uz obaveznu kauciju za čašu u iznosu od 50 kn, koja se nakon povratka čaše vraća. Festival je otvoren 25. i 26. studenog od 12 do 20 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vino, Međunarodni festival vina i kulinarstva, Ivan Dropuljić