A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zdenkoduka.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zdenko Duka ostaje na čelu HND-a: U drugom krugu pobijedio Nikolu Kristića | Politika+
Hrvatska

MEDIJI: Zdenko Duka ostaje na čelu HND-a: U drugom krugu pobijedio Nikolu Kristića

Duka je dobio 43 glasa, a kristić 31 glas izborne skupštine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dosadašnji predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, kolumnist riječkog Novog lista, večeras je ponovno izabran za predsjednika krovne novinarske udruge s mandatom od četiri godine.

Kao jedan od najvažnijih problema Duka je istaknuo narušavanje i ukidanje materijalnih i radnih prava novinara, zbog čega HND, kako je uvjeren, mora intenzivnije surađivati sa Sindikatom novinara Hrvatske.

U drugom krugu glasovanja Zdenko Duka je s 43 glasa pobijedio svog protukandidata Nikolu Kristića s HRT-a za kojega je glasovo 31 član izborne skupštine. Tri su listića proglašena nevažećim.

Duka je izabran u drugom izbornom krugu, s obzirom da u prvom glasovanju niti jedan od četiri kandidata nije dobio dovoljnu većinu. U prvom su se izbornom krugu za ovu funkciju natjecali i slobodni novinar Željko Peratović te Boris Vincek iz Glasa Istre. Predsjednik je izabran tajnim glasovanjem, a u drugi su krug ušla dva kandidata s najvećim brojem glasova.

U svom je izbornom programu Duka istaknuo da se zalaže za 'čisto, zdravo i neoprano vlasništvo u medijima', a kao najveće neprijatelje profesije ističe cenzuru i autocenzuru. Smatra da bi se trebao povećati novinarski utjecaj na uređivačku politiku medija, s obzirom da se bez novinara, prema važećim zakonima, ne mogu birati ni glavni urednici medija.

Kao jedan od najvažnijih problema Duka je istaknuo narušavanje i ukidanje materijalnih i radnih prava novinara, zbog čega HND, kako je uvjeren, mora intenzivnije surađivati sa Sindikatom novinara Hrvatske.

Duka i Kristić snage su odmjerili i prije četiri godine kada je na skupštini u Opatiji novinar zagrebačkog dopisništva Novog lista pobijedio za jedan glas. Skupština HND-a izabrala je i nove članove izvršnog i nadzornog odbora, Novinarskog vijeća časti, statutarnog odbora, financijskog povjerenstva te upravnog odbora Novinarskog doma i Fonda solidarnosti "Vladimira Majera".

Nakon skupštine u subotu će se također u Novinarskom domu održati tradicionalni Dani novinarstva, a tema je "Mediji: Javno, privatno, strano vlasništvo".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko peratović, nikola kristić, hnd, zdenko duka, boris vincek