A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-milanovic-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

ANALIZA Krešimir Macan: Žestoka kampanja nikome ništa nije donijela | Politika+
Hrvatska

ŠTETA NOVACA: ANALIZA Krešimir Macan: Žestoka kampanja nikome ništa nije donijela

Obje stranke ukopane su na svojim dosadašnjim pozicijama. Izlaznost je relativno visoka 70%...

FOTO: Zoran Milanović i Jadranka Kosor
Piše: Krešimir Macan

Dvije političke opcije Kukuriku savez i HDZ utrku završavaju kako su i počeli, s istom razlikom. Donosi to posljednji Crobarometar, redovito istraživanje Ipsos Pulsa koje objavljuje Dnevnik Nove TV.

 

>> Istraživanje: Kampanja nije promijenila mišljenje birača o Kukuriku i HDZ

 

Obje stranke ukopane su na svojim dosadašnjim pozicijama. Izlaznost je relativno visoka 70%, no neće se ostvariti pa će o tome i ovisiti konačan rezultat na dan izbora. Velike stranke su vjerojatno napravile svoje ankete po izbornim jedinicama, koliko sam informiran nema pomaka i u njima.

ZA KUKURIKU MLADO, ZA HDZ STARO


Kukuriku savez studeni završava s potporom 37,5 % birača, a HDZ je dvostruko slabiji ili na 19 % potpore birača.


Gledano demografski, za Kukuriku savez je primjerice 40 % mlađih od 30 godina, a za HDZ je 28 % starijih od 60 godina. I jednoj i drugoj grupaciji njih 65 % izaći će na izbore.

Za HDZ je 28 % onih s osnovnom školom, a za Kukuriku savez je 54 % visoko obrazovanih. Izborne utvrde Kukuriku Saveza su Zagreb s 43 % i Istra i Kvarner sa 60 %. HDZ je najjači u Dalmaciji s 35 %, a potom u Lici i Banovini s 26 %. Zanimljivo da je Slavonija podijeljenja na tri dijela. Za HDZ je 24 % birača, za Kukuriku savez njih 22, a za ostale stranke u koje ponajprije spada HDSSB je 33 % birača.


OSTALI OKO IZBORNOG PRAGA

I kod ostalih stranaka nema pomaka u zadnjim danima kampanje. Laburisti su na 6,6 %. Ispod praga su na 4,4 savez Blok umirovljenika, PGS i Ljubo Jurčić. HSLS je na 2,8, HSS na 2,7, a toliko osvaja i HDSSB. HSP je na 2,5. Za ostale stranke je 7,3 % birača, a neodlučnih je još 14,7 %.

ŠTO JE BITNO ZNATI

Prvo ovo je terensko istraživanje na nacionalnom uzorku – ne uzima u obzir specifičnosti našeg izbornog sustava, tako da ga se može uzeti za orijentaciju samo i praćenje trendova. Drugo rađeno je od 1.-20.11 – dakle obuhvatilo je samo jedan tjedan prave kampanje – no i to je dovoljno indikativno. Žestoka predkampanja i Kukuriku i HDZ-a nisu dale rezultate, šteta novaca jer kao da ih nije bilo.

 

Prvo ovo je terensko istraživanje na nacionalnom uzorku – ne uzima u obzir specifičnosti našeg izbornog sustava, tako da ga se može uzeti za orijentaciju samo i praćenje trendova. Drugo rađeno je od 1.-20.11 – dakle obuhvatilo je samo jedan tjedan prave kampanje – no i to je dovoljno indikativno. Žestoka predkampanja i Kukuriku i HDZ-a nisu dale rezultate, šteta novaca jer kao da ih nije bilo. 

Obje stranke ukopane su na svojim dosadašnjim pozicijama. Izlaznost je relativno visoka 70%, no neće se ostvariti pa će o tome i ovisiti konačan rezultat na dan izbora. Velike stranke su vjerojatno napravile svoje ankete po izbornim jedinicama, koliko sam informiran nema pomaka i u njima. Mediji nemaju novaca za vlastita istraživanja, pa ne iskaču s naslovnica kao ranije.

 

Jedino veliko istraživanje po izbornim jedinicama multimedijskog izbornog poola Večernjeg lista, Media servisa i Nove TV možemo očekivati u srijedu i četvrtak, kada će već biti teško bilo što promijeniti. Promocija plus najavljuje svoje telefonsko istraživanje isto tako za kraj sljedećeg tjedna, prije šutnje.

Što se graničnih mandata tiče, dva HSP-a se nisu udružila i tu je sigurno izgubljeno njihovih 5 mandata, koji sada odlaze uglavnom Kukuriku, jedan-dva HDZ-u. Od ostalih graničnih mandata HSLS se bori za onaj Darinka Kosora u 2. izbornoj jedinici i Dražena Budiše u 9. izbornoj jedinici (nekako mi se čini da možda Budiša zbog agresivnih nastupa u medijima ovih dana možda ima više šansi i na domaćem je terenu). Laburisti i Blok umirovljenika će se boriti za svaki granični mandat, puno će ovisiti o izlaznosti. HSS bi mogao biti najveće razočaranje izbora ako prođe jedino Josip Friščić u 2. izbornoj jedinici.

 

U 6. Marijani Petir prijeti Branko Borković sa svojom listom kojom dijele HSS-ove birače, dok će Božidaru Pankretiću mandat u 7. izbornoj jedinici donijeti jedino odlučan rad na terenu i s ljudima. Očekujem prolazak don Ivana Grubišića u 10. izbornoj jedinici no kao da je malo posustao s kampanjom, dok će o prolasku Ladonje u 8. izbornoj jedinici odlučivati isključivo jakost baze birača koje će izvući na dan izbora.

 

Očekujem da će uz Željka Keruma u Sabor ući i sestra Nevenka, iako je njen mandat na granici u 10. izbornoj jedinici. Ne vjerujem da će biti puno više iznenađenje – možda jedan ili dva mandata, ali i to mi se čini previše za očekivati. Kampanja je jednostavno prestatična i nezanimljiva, možda se jedino netko dobrim radom provuče iza leđa favorita.

Jutarnji list, ipak u subotnjem broju donosi svoje istraživanje koje je za njih napravila agencija Mediana Fides – omjer mandata je prema njima Kukuriku 83 prema HDZ 41 – mislim da će konačan rezultat biti negdje između – ovo istraživanje je telefonsko i čini mi se malo na štetu manjih stranaka, što automatski diže rezultat Kukuriku koalicije zbog graničnih mandata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kukuriku koalicija, istraživanja, hdz