A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/LANSIRANJE%20NA%20MJESEC.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na Mars lansiran rover Curiosity, najveći i najmoćniji dosad | Politika+
Tehnologija

MISIJA: Na Mars lansiran rover Curiosity, najveći i najmoćniji dosad

NASA je danas napravila novi, veliki korak u osvajanju svemira. Lansiran je rover Curiosity prema Marsu.

Piše: PolitikaPlus

Raketa Atlas lansirana je bez ikakvih komplikacija i označila početak najveće NASA-ine misije na Mars dosad.

Curiosityju će trebati oko osam mjeseci da stigne do Marsa, a na površno tog planeta spustit će se posebnom tehnikom, koja je već ranije predstavljena javnosti i koja se zove 'zračna dizalica'.

U atmosferu Marsa uletjet će brzinom od 20.000 kilometara na sat, a poseban toplinski štit, pobrinut će se da Curiosity sigurno uđe u atmosferu te da pritom ne izgori. Nakon toga usporit će ga prvo padobran te naposljetku četiri raketna stabilizatora zračne dizalice. Sve to dosad nije bilo izvedeno u svemiru, a u NASA-i se nadaju kako će sve ići točno po planu.

‘Taj rover nije samo tehnički najsposobniji rover ikada poslan na drugi planet, to je zapravo najsposobnijih znanstveni istraživač koji smo ikada poslali u svemir’, naglasio je prije nekoliko dana Ashwin Vasavada, zamjenik vođe projekta MSL-a u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u Pasadeni.

Posebnost misije Curiosity jest da je taj rover veličine automobila i dosad najveća kopnena sonda poslana bilo gdje u svemir sa Zemlje. Pokreće ga šest kotača, a NASA-ini stručnjaci predviđaju kako će se Curiosity površinom Marsa kretati brzinama između 30 i 90 metara na sat. Curiosity je dug tri metra i težak ukupno 900 kilograma.

Očekuje se kako bi u svojoj dvogodišnjoj misiji na Crvenom planetu Curiosity trebao prijeći minimalno 19 kilometara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LANIRANJE, RAKETA, MJESEC, ISTRAŽIVANJE