A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/javnanabava001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministarstvo gospodarstva reagiralo na hrvatski Wikileaks | Politika+
Hrvatska

REAGIRANJE : Ministarstvo gospodarstva reagiralo na hrvatski Wikileaks

Nije istina da se podaci o natječajima namjerno skrivaju na web stranicama

Piše: PolitikaPlus

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva reagiralo je izradu baze podataka javne nabave od strane udruge Vjetrenjača i gospodina Rakara, izjavom da podržavaju sve inicijative koje dopunjuju mehanizme transparentnosti, a time i mehanizme transparentnosti u sustavu javne nabave.

 

Gospodin Rakar je svoj alat i izradio na temelju svima javno dostupnih podataka koji se nalaze u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina, a ne na temelju ikakvih skrivenih podataka o postupcima javne nabave i ugovorima sklopljenima temeljem njih. 

"Stoga prvenstveno želimo demantirati navod na kraju teksta o mogućim sankcijama za gospodina Rakara i udrugu Vjetrenjača vezano uz izradu navedenog alata za pregled podataka o javnim nabavama. Naime, kao što se navodi u Vašem tekstu, gospodin Rakar je svoj alat i izradio na temelju svima javno dostupnih podataka koji se nalaze u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina, a ne na temelju ikakvih skrivenih podataka o postupcima javne nabave i ugovorima sklopljenima temeljem njih. Sukladno tome, svi podaci koji se spominju u tekstu dostupni su javnosti, a tako i Vašim novinarima, već nekoliko godina kroz Elektronički oglasnik javne nabave Narodnih novina." stoji u priopćenju.U priopćenju dalje navode da nije istina da se podaci o natječajima namjerno skrivaju na web stranicama Narodnih novina jer upravo ta baza podataka omogućava svima besplatan i stalan pristup podacima, a što je koristio i gospodin Rakar pri izradi svog alata."Dodatno, javnosti i novinarima dostupni su i drugi podaci o javnim nabavama pojedinih naručitelja, primjerice kroz podatke o izvršenju ugovora o javnoj nabavi koji se objavljuju na internetskim stranicama pojedinačnih naručitelja. Ističemo da će se primjenom novog Zakona o javnoj nabavi od siječnja 2012. godine transparentnost dodatno pojačati, primjerice kroz obvezu objave planova javne nabave i registra sklopljenih ugovora za svakog pojedinačnog naručitelja." stoji u priopćenju.

 

Vezano uz navod da velik broj gospodarskih subjekata većinu svog poslovanja temelji na poslovanju s državom u ministrastvu ističu da ta činjenica ne ukazuje na anomalije u sustavu javne nabave na što se ukazuje u tekstu budući da je država veliki kupac odnosno generator poslova.

 

" Što se dodatno ističe u gospodarskoj krizi pri čemu je javna nabava samo alat kojim se to ostvaruje. Takva situacija prisutna je u većini država u kojima javna nabava također predstavlja veliki udio u BDP-u, koji doseže čak do 16%." stoji na kraju priopćenja.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marko rakar