A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nijemokolo.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i bećarac na popisu UNESCO-a | Politika+
Kultura

KULTURNA BAŠTINA: Nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i bećarac na popisu UNESCO-a

Hrvatska na UNESCO-ovu popisu već ima deset kulturnih dobara

Piše: PolitikaPlus

UNESCO-ov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine odlučio na UNESCO-ov popis dodati nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i slavonski bećarac.

 

Hrvatska na UNESCO-ovu popisu već ima deset kulturnih dobara: kastavske zvončare, festu svetoga Vlaha, Sinjsku alku, ojkanje, čipkarstvo u Hrvatskoj, medičarski obrt iz sjeverne Hrvatske, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesiju "Za Križen" na otoku Hvaru i izradu drvenih igračaka s područja Hrvatskog zagorja.

 

U nedjelju je na popis uvršten i francuski stil jahanja, a u subotu obred koji na svojim druženjima primjenjuju muškarci od 40. do 50. godine s području Leuvena, u Belgiji.

 

U nedjelju je odbor, koji će zasjedati do utorka, na taj "reprezentativan" popis dobara koja nisu ugrožena i ne prijeti im nestanak, uvrstio meksičke marijače, sviranje na balafonu (afrički ksilofon) zajednica Senufo u Maliju i Burkini Faso, kraljevsko jahanje na jugoistoku Češke, Mibu no Hana Taue, obred sađenja riže u Mibuu, u Japanu, hodočašće u svetište Qoyllorit'i u Peruu, Sada Shin Noh, sveti ples u svetištu Sadi, u Japanu, tradicionalne vještine šamana jaguara u Yurupariju, u Kolumbiji i tsiattistu, ciparski poetski duel.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavonija, dalmatinska zagora