A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/janez-jansa-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ankete Janši daju veliku prednost nad Jankovićem | Politika+
Hrvatska

SLOVENIJA: Ankete Janši daju veliku prednost nad Jankovićem

Slovenska demokratska stranka u ovom trenutku dobila bi 31 posto glasova, Pozitivna Slovenija 18 posto.

Piše: P/H

Prema najnovijim anketama u Sloveniji, više je mogućnosti da nakon prijevremenih izbora slijedeće nedjelje na vlast dođu stranke desnog centra, a mandat za sastavljanje vlade vjerojatno će dobiti bivši premijer Janez Janša.

Slovenska demokratska stranka u ovom trenutku dobila bi 31 posto glasova, Pozitivna Slovenija 18 posto.

Njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) prema anketi na 600 ispitanika koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija dobila bi 31 posto glasova. To je velika prednost u odnosu na 18 posto glasova koliko može očekivati Pozitivna Slovenija, stranka ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića koji je glavni Janšin konkurent za položaj mandatara.

Janković je i prema ostalim prognozama objavljenim zadnjih dana na drugom mjestu po broju očekivanih glasova. On unaprijed isključuje mogućnost koaliranja s Janšom koji - prema Jankoviću - nije politički vjerodostojan partner.

Na trećem i četvrtom mjestu sa po osam posto glasova koje mogu očekivati na biralištima su prema anketi Slovenske televizije Građanska lista koju je oformio nekadašnji Janšin ministar za javnu upravu Gregor Virant, te Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora.

Koalicija koju bi formirali Janša i Virant, te Slovenska pučka stranka (SLS) kojoj se prognozira oko pet posto glasova, te stranka Nova Slovenija (NSI) (kojoj zadnje ankete najavljuju prestupanje izbornog praga i osvajanje do 7 posto glasova) bila bi "sjajna kombinacija", izjavio je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV dr. Peter Jambrek, pravnik i nekadašnji ministar koji se smatra "ideologom" stranaka desnog spektra već 20 godina.

Inače anketa Slovenske televizije predviđa da bi u parlament sa oko 5 posto glasova ušla i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS). Stranka je do sada sudjelovala u više vlada, ali ostaje pitanje njene poželjnosti u budućoj vladi jer se protivi reformi mirovinskog sustava koju većina smatra neminovnom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran jankovič, izbori, janez janša