Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: azijske burze porasle, euro ojačao

Pozitivno na tržište djeluje i dobar početak sezone blagdanske potrošnje u SAD-u.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, zahvaljujući vijesti da bi Međunarodni monetarni fond mogao uskočiti u pomoć Italiji, ali i dobrom početku sezone blagdanske potrošnje u SAD-u.

Prema procjenama Nacionalne udruge trgovaca, od 'crnog petka' do kraja vikenda prodavaonice je posjetilo rekordnih 226 milijuna Amerikanaca. Još nema procjena koliko su potrošili, no predbožićna shopping groznica obično čini između 25 i 40 posto ukupnog godišnjeg prihoda trgovaca.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 1,5 i 2,1 posto. I u Šangaju su cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku više od 2 posto, nakon što je u petak zaronio na najnižu razinu od početka listopada. Talijanski dnevnik La Stampa piše kako MMF priprema pomoć od 600 milijardi eura za Italiju, koja sve teže upravlja svojim financijama, s obzirom da prinosi na njezine dužničke papire dosežu rekordne razine.

 

„Ta vijest donijela je olakšanje na tržište. Kraj svijeta odgođen je barem za tjedan dana. Eurozona je suočena s problemima jer manje članice ne igraju po pravilima. Stoga sada jedna po jedna padaju poput domina i postaju sateliti Njemačke, barem u ekonomskom smislu“, kaže Francis Lun, direktor u tvrtki Lyncean Hodlings. No, neki analitičari ne polažu previše nade u tu vijest, jer MMF nema dovoljno sredstava da bi mogao kreditirati Italiju. „U rujnu je MMF imao kapacitet od 385 milijardi dolara, pa da i sva ta sredstva ponudi Italiji, to nije ni blizu iznosu koji se navodi. MMF bi trebao tražiti dodatna sredstva od drugih država“, kaže Stan Shamu, analitičar u tvrtki IG Markets.

 

Ulagači se nadaju i da bi do europskog summita 9. prosinca Njemačka i Francuska mogle dogovoriti prijedlog izmjena Lisabonskog ugovora, kojima bi se osigurala čvršća fiskalna integracija među zemljama eurozone, možda ne sa svih 17 članica tog bloka. „Priča o radikalnoj fiskalnoj integraciji manjeg broja članica eurozone blago je pozitivna za tržište jer to predstavlja pragmatičan pristup problemu“, kaže Yuji Saito, direktor u banci Credit Agricole. Pozitivno na tržište djeluje i dobar početak sezone blagdanske potrošnje u SAD-u. Prema procjenama Nacionalne udruge trgovaca, od 'crnog petka' do kraja vikenda prodavaonice je posjetilo rekordnih 226 milijuna Amerikanaca. Još nema procjena koliko su potrošili, no predbožićna shopping groznica obično čini između 25 i 40 posto ukupnog godišnjeg prihoda trgovaca.

 

Zahvaljujući svemu tome, jutros su u plusu i terminski indeksi u Europi i SAD-u, što najavljuje rast cijena dionica na europskim burzama i Wall Streetu. Nada da će europski lideri konačno usuglasiti konkretne mjere za suzbijanje dužničke krize potaknula je jutros uspon eura na valutnim tržištima. Njegov je tečaj dosegnuo 1,3290 dolara, dok je u petak iznosio 1,3235 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je sa 102,85 jena, koliko je iznosila u petak, na 103,20 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 77,60 jena. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla je jutros oko 1,5 dolara, na 98,25 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokijska burza, cijene dionica, dionice, svjetska tržišta, azijska burza, nikkei indeks