A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ken-russell-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Preminuo redatelj Ken Russell, divlji Mesija britanskog filma | Politika+
Kultura

IN MEMORIAM: Preminuo redatelj Ken Russell, divlji Mesija britanskog filma

Kontroverznom redatelju ljubitelji njegovih filmova teško opraštaju jednu stvar: sa 79 godina postao je najstariji sudionik Celebrity Big Brothera u Britaniji.

Piše: P/H


Kontroverznom redatelju ljubitelji njegovih filmova teško opraštaju jednu stvar: sa 79 godina postao je najstariji sudionik Celebrity Big Brothera u Britaniji.

Redatelj Ken Russell, "enfant terrible" britanske kinematografije, nominiran u više kategorija za Oscara 1970. za film "Zaljubljene žene", adaptacije romana D.H. Lawrencea, preminuo je u nedjelju u 84. godini života u bolnici.

Također je poznat i po ekranizaciji rock opere "Tommy" grupe "Who" 1975. godine, u kojoj su nastupila mnoga popularna imena poput Eltona Johna, Tine Turner i Erica Claptona. Film "Zaljubljene žene", u kojem glume Glenda Jackson, Oliver Reed, Jennie Linen i Alan Bates, uznemirio je duhove zbog scene u kojoj se goli hrvaju Oliver Reed i Alan Bates. Velike kontroverze zbog scena nasilja, seksa i vjerskog sadržaja izazvao je potom film "Demoni" iz 1971. koji je u nekim zemljama bio i zabranjen. Film Demoni podijelio je publiku: jedni su ga prezirali, drugi prozvali novim Orsonom Wellesom.

U svom bogatom opusu ostavio je brojne filmove za sobom, među kojima i "Altered States", "The Liar of the White Work", "The Rainbow".


Kontroverznom redatelju ljubitelji njegovih filmova teško opraštaju jednu stvar: sa 79 godina postao je najstariji sudionik Celebrity Big Brothera u Britaniji. Iz showa je, ipak, izašao već nakon dva dana.

Divlji Mesija britanskog filma tijekom bogate karijere snimao je i dokumentarne filmove za BBC. Zapaženi su i njegovi biografski filmovi velikih kompozitora poput Mahlera, Čajkovskog, Liszta., a napisao je i autobiografiju i nekoliko romana, među ostalim o seksualnom životu Beethovena, Brahmsa, Deliusa i Elgara.

Godine 2010. u Puli, u galeriji Makina, bila je priređena izložba fotografije Kena Russella koji prethodno nije izlagao punih pedeset godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film, in memoriam, ken russell