A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/mravak-002.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Branko Šerić: U tijeku je dogovor Ivana Mravka i USKOK-a o nagodbi | Politika+
Hrvatska

NAGODBA : Branko Šerić: U tijeku je dogovor Ivana Mravka i USKOK-a o nagodbi

Podmićivanje je 'pokriveno' kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovničke radove.

Piše: Ilijana Grgić/h

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio je u ponedjeljak ujutro nagodbu s USKOK-om, priznajući da je 2007. po nalogu bivšega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio mito. Mravak je time pristao i na zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci, neslužbeno doznaje Vjesnik.

 

Nagodbu bi uskoro trebalo formalizirati i optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu jer je sud dužan jedino provjeriti jesu li uvjeti nagodbe zakoniti i jesu li dogovorene kazne u zakonskom rasponu te ih, ako jesu, mora potvrditi.

USKOK je tako dobio prvu osobu koja će se, nakon što je osuđena u drugom predmetu, pojaviti kao svjedok tužiteljstva u slučaju Fimi media, jer iako u slučaju ove nagodbe nije izravno riječ o slučaju Fimi media, to je predmet koji je izravno vezan uz nju vezan.

 

- Postupak je pokrenut i u tijeku je dogovaranje, a konačna nagodba bit će na optužnom vijeću Županijskog suda u Zagrebu, kakve su početne pozicije obrane i tužilaštava to je tajna, rekao je da je Mravkov odvjetnik Branko Šerić te dodao da se pred optužnim vijećem moraju pojaviti u roku od dva mjeseca.

 

Mravak se nagodio s Uskokom 


Riječ je o slučaju Monting PIM u kojemu je Mravak bio osumnjičen da je zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem te članom Uprave HEP-a Željkom Kljakovićem Gašpićem u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PIM Ante Matića i Ljube Bušića zatražio i primio 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana.


Vjesnik je također neslužbeno doznao da su se Matić i Bušić već ranije nagodili s USKOK-om za uvjetne kazne budući da su bili davatelji, a ne primatelji mita, što je blaža kvalifikacija.

 

Nedugo nakon uhićenja Bušić je istražiteljima kazao da nije riječ o klasičnom mitu, nego je novac zatražen kao donacija HDZ-u, a potom je vrlo brzo istu priču potvrdio i Mravak rekavši da je sve od njega zatražio Barišić, a nakon što je uhićen u jesen 2010. godine, čitavu stvar je potvrdio i sam Barišić rekavši da je 600.000 kuna predao Mravak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, hdz, crni fondovi, uskok, hep, ivan maravak