Zagreb

AKTUALNI SAT : Milan Bandić ne odustaje od svojeg principa naplate vrtića

Bandić: "Nemojte govoriti da je tu riječ o kaosu"

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovio je da neće odustati od principa solidarnosti i socijalne pravde kada je riječ o participaciji roditelja u cijeni dječjih vrtića i naveo da je neozbiljno govoriti da tu vlada kaos.

 

MAĐARIĆ: Roditelji dobivaju opomene i u strahu su da im dijete ne izgubi mjesto u vrtiću ako plaćaju prema skupštinskoj odluci. Roditelji plaćaju akontacije, nemaju obračun, to jest kaos, ali možda ne za vas jer vi nemate dijete u vrtiću

"Nemojte govoriti da je tu riječ o kaosu", poručio je gradskoj zastupnici iz redova HDZ-a Margareti Mađerić koja ga je na sjednici Gradske skupštine tijekom aktualnog sata upitala hoće li pristati na kompromis u rješavanju toga problema jer se, rekla je, politička kriza zvana dječji vrtići nastavlja.

 

-Roditelji dobivaju opomene i u strahu su da im dijete ne izgubi mjesto u vrtiću ako plaćaju prema skupštinskoj odluci. Roditelji plaćaju akontacije, nemaju obračun, to jest kaos, ali možda ne za vas jer vi nemate dijete u vrtiću ustvrdila je Mađerić ocjenjujući da tu i dalje vlada kaos.

 

Bandić je odgovorio da to nije argument te je ocijenio neodgovornim i neozbiljnim da pojedinačne slučajeve navodi kao pravilo.

 

-Kad govorite o kaosu i da roditelji na plaćaju vrtiće, kao da živimo u dva različita grada", naveo je Bandić.

 

Na pitanje SDP-ove Ivane Horvat Mlinar gdje je nestalo 2,5 milijarde kuna iz Zagrebačkog holdinga koliko je po medijskim napisima ondje ostalo nakon odlaska Slobodana Ljubičića, predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović je odgovorio da Holding već godinama posluje oko nule ili uz minimalnu dobit. Kada je riječ o "naslijeđenim" milijardama rekao je da se tu radi o kreditnim sredstvima i obveznicama koja su bila na raspolaganju Holdingu, a potrošena su, kaže, na kupnju nekretnina, među kojima su zemljište bivše tvrtke Gredelj, Zagrepčanke i na gradnju stanova u naselju Sopnica-Jelkovec itd.

 

HDZ-ovi zastupnici zanimali su se duguje li Zagrebački holding 100 milijuna kuna naknade -Zagrebačkim otpadnim vodama za pročišćavanje otpadnih voda, a Čović je odgovorio da kasne u plaćanju mjesec dana, a mjesečna je fakutra oko 38 milijuna kuna.

 

Također su spočitnuli Čoviću da unatoč krizi zapošljava u Holding nove ljude, a riječ je, kažu, o stotinama novozaposlenih. Čović im je odgovorio da u Holdingu ne postoji formalna odluka o zabrani zapošljavanja i da su im potrebni mladi stručnjaci.

 

SDP-ovu zastupnicu Ivu Prpić zanimalo je pak zašto prosječni bravar iz Holdinga dobiva otpremninu kao da je menadžer. "Zaposlenici sa srednjom stručnomspremom, nemaju velike plaće, ali kad zbog invalidnosti ne mogu nastavitii posao onda se primjenjuje kolektivni ugovor koji je dosta izdašan", rekao je Čović.

 

Bandić je na sjednici opovrgnuo da je u skloništu za životinje u Dumovcu loše stanje kao što se opisuje u pismu građana. "Kad ja dođem u Dumovec, meni se pesi i mačke smiju", dodao je.

 

Sjednica se nastavlja raspravom u prvom čitanju o prijedlogu gradskog proračuna za 2012. u iznosu od 6,650 milijardi kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrtići, dječji vrtići, gradska skupština, MILAN BANDIĆ, ZAGREB