A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/conardu-murray-reuters.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Conrad Murray osuđen na četiri godine zatvora zbog smrti Michaela Jacksona | Politika+
Scena

PRESUDA: Conrad Murray osuđen na četiri godine zatvora zbog smrti Michaela Jacksona

'Tko objektivno pogleda što se dogodilo mora zaključiti kako je doktor napustio pacijenta.'

FOTO: Conrad Murray
Piše: PolitikaPlus

Sudac u Los Angelesu u utorak je osudio dr. Conrada Murraya na četiri godine zatvora, najveću predviđenu kaznu, za njegovu ulogu u smrti Michaela Jacksona, rekavši da je liječnikova uloga u smrti pop-zvijezde od predoziranja bila dio "ludila novac-za-lijek".

Sudac Vrhovnog suda Kalifornije Michael Pastor u iscrpnom je obrazloženju presude osudio Murraya jer nije izrazio kajanje zbog smrti pop-zvijezde, a u nedavnom dokumentarcu je ocijenio da Jackson snosi odgovornost za vlastitu smrt.

"Govoriti o okrivljavanju žrtve. Ne samo da nije postojalo kajanje, postoji i Murrajevo sumnjičenje i uvrede pokojnika", rekao je sudac.

"Ostaje činjenica da je dr. Murray uvrijeđen što je njegov pacijent umro", rekao je Pastor u sudnici u središtu Los Angelesa, ističući kako Murray i dalje predstavlja opasnost za zajednicu. Murray, koji je 7. studenoga proglašen krivim za ubojstvo iz nehata, nije govorio na izricanju kazne u utorak.

Sudac je Murrayevo liječenje Jacksona nazvao "sramotom za medicinsku struku."

"Michael Jackson nije umro zbog izoliranih jednokratnih pojava ili incidenta. On je umro zbog ukupnih okolnosti koje se mogu izravno pripisati dr. Murrayu, a ne zbog neke zabune ili nesreće u ranim jutarnjim satima 2009.", kazao je Pastor, ističući da je Murray sudjelovao u "strašnom krugu medicine".

Tužitelji su također tvrdili da bi Murray trebao služiti maksimalnu kaznu, navodeći kao razlog njegove "laži", "prikrivanje" i "zataškavanje".

Tijekom četiri tjedna suđenja tužitelji su opisali Murraya kao pritajenog i nekompetentnog liječnika koji je napustio svoju liječničku prosudbu i popustio Jacksonovu zahtjevu da mu da kirurški anestetik za uspavljivanje.

Svjedoci su svjedočili mnogim nečuvenim medicinskim propustima Murraya - davanje anestetika propofola bez monitora za praćenje rada srca, nesnalaženje s osnovama reanimacije, nikakvo vođenje evidencije, što su propusti za koje stručnjaci kažu da su izravno doveli do Jacksonove smrti od predoziranja.

Kada je njegov slavni pacijent prestao disati i pretrpio zatajenje srca pod utjecajem propofola, porotnicima je rečeno da je Dr. Murray razgovarao na telefon, te slao i primao e-mail i druge tekstualne poruke. U ključnim trenucima nakon što je otkrio da je pjevač prestao disati, on je odgađao poziv za pomoć i lagao liječnicima hitne pomoći, rekli su svjedoci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Conrad Murray