A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-mirogoj-122.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Posljednje istraživanje: Kukuriku se penje na 79, HDZ na 46 zastupnika | Politika+
Hrvatska

IPSOS PULS: Posljednje istraživanje: Kukuriku se penje na 79, HDZ na 46 zastupnika

HDZ osvaja točno onoliko koliko je osvojio 3.siječnja 2000. kad je na četiri godine pospremljen u oporbu

Piše: PolitikaPlus

Posljednje istraživanje agencije IPSOS Puls koje objavljuje NovaTV pokazuje da se trend omjera snaga izmeđju glavnih konkurenata u bitnome ne mijenja: Kukuriku doduše prema ovoj anketi osvaja 79 mandata, odnosno jedno zastupničko mjesto više nego u prethodnom istraživanju, no to je već u okvirima statističke greške. HDZ pak osvaja 46 mandata, odnmosna dva zastupnička mjesta više, doduše u to su uračunati i mandati koji će biti osvojeni u sklopu lokalnih koalicija.

Kukuriku, HD, HDSSB, HSS i HSLS bilježe rast, a dojučerašnje zvijezde, nositelji nezavisnih lista barem u ovoj anketi, negativne trendove.

To neodoljivo doziva u sjećanje 3. siječnja 2000. kad je s navlas jednakim brojem osvojenih mandata HDZ na četiri godine pospremljen u oporbu.

Službeni dio kampanje, ako je vjerovati ovoj anketi, najviše je koristi donio  HDSSB-u, koji bi i bez Branimira Glavaša kao nositelja liste mogao do čak 5 mandata, a laburisti su ipak stagnirali, ili možda čak izgubili nešto naklonosti birača, pa im, tako umjesto dosadašnjih 7, ova anketa daje 'samo' 4 mandata.


Anketa potvrđuje i optimizam HSS-a da će ostati parlamentarna stranka, jer prelazi prag u 3 izborne jedinice, a pokazuje se da su oni koji su HSLS-u prognozirali pauziranje od prakticiranja parlamentarizma možda ipak pogriješili, jer bi mogli proći na istoj razini kao i HSS, što bi za ovu stranku predstavljalo sjajan uspjeh.

Anketa će pokvariti raspoloženje strankama koje podržavaju Ljubu Jurčića, bez obzira koliko oni (ne)vjerovali ovakvim brzinskim istraživanjima, jer im ova anketa umjesto 4 sad prognozira samo jednog zastupnika, jednako kao i listi don Ivana Grubišića. Moglo bi se zaključiti da se do sada neopredijeljeni ipak nešto više izjašnjavaju za stare političke stranke, nego za nove zvijezde na političkoj sceni, no zapravo nemamo podatke koji bi to potvrdili.

Isto tako, za sve ove stranke vrijedi pravilo - kad rezultati plutaju negdje malo ispod ili malo iznad izbornog praga, baš ništa nije sigurno i nekoliko stotina glasova više ili manje mogu značiti zastupnika više ili manje.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, kukuriku, kampanja, izbori