A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Muzej_suvremene_umjetnosti.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odnos umjetnosti, kulture i politike u Hrvatskoj i Jugoslaviji | Politika+
Kultura

NOVA IZLOŽBA U MSU: Odnos umjetnosti, kulture i politike u Hrvatskoj i Jugoslaviji

Izložba se otvara 2. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti.

Piše: PolitikaPlus

Sutra se u 18 sati otvara izložba "Socijalizam i modernost: Umjetnost, kultura i politika 1950. - 1974." Posjetitelji će u Muzeju suvremene umjetnosti moći uživati u izložbi koja daje pregled odnosa umjetnosti, kulture i politike u Hrvatskoj i Jugoslaviji u razdoblju od 1950. do 1974.

 

 

Izložba ostaje otvorena do 5. veljače 2012. ,a nastala je kao zajednički pothvat Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti uz financijsku potporu Gradskoga ureda za kulturu, obrazovanje i šport i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske,  prof. dr. sc. Ive Josipovića. Pripremio ju je autorski i kustoski tim: dr. sc. Dean Duda, dr. sc. Tvrtko Jakovina, dr. sc. Sandra Križić Roban, doc. Dejan Kršić, prema koncepciji dr. sc. Ljiljane Kolešnik.

 

Među tristotinjak izložaka iz važnog razdoblja naše povijesti, od sutra će se u Muzeju suvremenih umjetnosti moći naći umjetnička djela, poni bicikli,  prva vrhunski uređena dječja enciklopedija te dokumentarna građa o zaboravljanim i ugroženim biserima hrvatske arhitekture.

 

Što je u razdoblju od 1950. do 1974. na području bivše Jugoslavije značilo "biti moderan"? Autori izložbe traže odgovore na pitanja kako su politički okvir hladnog rata i jugoslavenska verzija socijalizma utjecali na oblikovanje pojma modernosti, moderne umjetnosti, arhitekture i dizajna te popularne kulture u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Izložbu će uz bogato ilustrirani katalog i deplijan pratiti javne tribine, razgovori, predavanja, radionice.

 

Kako se pitanje modernosti ugrađivalo u vlastitu sliku svijeta i koliko se ta slika svijeta razlikovala od viđenja moderniteta ostalih europskih zemalja? Autori na to odgovaraju pomoću građe iz tridesetak muzejskih i privatnih zbirki u Hrvatskoj. Izlošci pokazuju zašto su Zagreb i Hrvatska u razdoblju 60-ih bili najzanimljivije središte moderne umjetnosti i kulture u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

umjetnost, hrvatska, jugoslavija