Zagreb

ZAKLADA: Bandićeva zaklada prikuplja novac za aparat za vensku cirkulaciju

U dvije je godine zaklada prikupila dva milijuna kuna te potpuno opremila Centar.

FOTO: Milan Bandić
Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelima o cerebrovaskularnih bolesti, čiji je inicijator gradonačelnik Milan Bandić, u dvije je godine prikupila dva milijuna kuna te potpuno opremila Centar za prevenciju moždanog udara, a sada je cilj prikupiti novac za kupnju prvog aparata u Hrvatskoj za dijagnostiku venske cirkulacije, najavili su danas čelnici zaklade.

Time bi se zaokružila dijagnostika ranog otkrivanja moždanog udara u tom centru, osnovanom prije dvije godine u KB Sestara milosrdnica na inicijativu zaklade, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik i upravitelj Zaklade Milan Bandić, koji je i sam doživio moždani udar prije osam godina, istaknuo je kako su od osnutka zaklade 2004. godine, uspjeli s prikupljenih dva milijuna kuna opremiti centar najsuvremenijom ultrazvučnom opremom za prevenciju i ranu detekciju osoba s visokim rizikom za nastanak moždanog udara, a daljnjem opremanju centra, naglasio je, pridonijet će i 200.000 kuna koji su prikupljeni na nedavnoj proslavi njegova rođendana.

Taj će novac, rekao je Bandić, biti upotrijebljen za kupnju aparata za dijagnostiku venske cirkulacije, koji stoji oko 100.000 eura, za što je potrebno prikupiti još 500-600 tisuća kuna.

Predsjednica Upravnog odbora Zaklade i voditeljica Centra za prevenciju moždanog udara prof. Vida Demarin kazala je kako se time žele zaokružiti sve dijagnostičke mogućnosti centra u ranom otkrivanju rizika od moždanog udara - bolesti od koje u Hrvatskoj umire svaki drugi građanin.

U centru se, prema podacima, godišnje obavi više od 2.000 pregleda osoba s povećanim rizikom.

U Hrvatskoj se pak godišnje zabilježi između 7.500 i 10.000 moždanih udara, pri čemu jedna trećina bolesnika umre, jedna trećina ostane s trajnim oštećenjima i invalidnošću dok se svega jedna trećina uspije u potpunosti oporaviti. Ipak, prof. Demarin napominje kako se u posljednje tri godine moždani udar s prvog mjesta među bolestima koje odnose najviše života, spustio na drugo mjesto zbog provođenja sustavnih preventivnih aktivnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN BANDIĆ, ZAGREB