Hrvatska

CRNI FONDOVI: Vladimir Gredelj: Grafološki će se vještačiti bilježnica bivše blagajnice

'Prigoda je pozvati građane da prosude koliko je opravdano bezuvjetno vjerovati nekim medijima i njihovim novinarima.'

FOTO: Vladimir Gredelj
Piše: PolitikaPlus

HDZ-ov branitelj u istrazi o "crnim fondovima HDZ-a" Vladimir Gredelj izvijestio je danas da je na prijedlog obrane USKOK naložio grafološko vještačenje potpisa u bilježnici bivše stranačke blagajnice Branke Pavošević, na temelju koje, kaže Gredelj, optužen HDZ.

"Naime, s obzirom na razumljivo, golemo zanimanje javnosti za taj predmet, naročito zbog predizborne kampanje tijekom koje moja stranka trpi negativan publicitet, zbog kontinuirana kršenja načela tajnosti istrage, čemu je nezanemarivo pridonijela i činjenica da nadležna tijela nisu poduzela ništa kako bi osigurala djelotvornu istragu o 'curenje' tajnih informacija, u interesu je moje stranke da potvrdim da smo danas zaprimili USKOK-ov nalog kojim je na naš prijedlog određena ta istražna radnja", stoji u Gredeljevu priopćenju za javnost.

HDZ-ov odvjetnik dodaje da bi u interesu stranke koju zastupa svakako bilo bolje kazati puno više i poništiti negativnu percepciju javnosti na teret HDZ-a, no, kako kaže, kao legalist "ne može učiniti dostupnim ništa što je sadržaj predmetne istražne radnje jer bi to bilo u suprotnosti s interesima istrage, iako stranka zbog toga trpi, a prijeti i da pretrpi nenadoknadivu štetu".

"Kako je sada više no očito da su naši 'pravosudni vidovnjaci' tvrdnjom da će optužnica protiv HDZ-a biti podignuta, i to prije izbora, sustavno podmetali javnosti, prigoda je pozvati građane da prosude koliko je opravdano bezuvjetno vjerovati nekim medijima i njihovim novinarima", zaključuje Gredelj svoje priopćenje.

HDZ se pod USKOK-ovom istragom našao zbog afere Fimi medija u kojoj se već gotovo godinu i pol dana rasvjetljuju navodi o izvlačenju novca iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava. Kako se sumnja da je dio izvučena novca završio u stranačkom crnom fondu, kojim su se, među ostalim, financirale i izborne kampanje, USKOK je u listopadu istragu u kojoj se tereti 19 osumnjičenika proširio i na HDZ kao pravnu osobu. Mediji nagađaju da se USKOK-ove sumnje, među ostalim, temelje i na podatcima iz bilježnice bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević u kojoj su navodno zapisivane uplate i isplate novca iz "crnih fondova".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, branka pavošević, vladimir gredelj, ivo sanader, crni fondovi