A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/osoba%20u%20kolicima.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Udruga Dodir: Država je još uvijek gluha i slijepa na potrebe invalida | Politika+
Hrvatska

MEĐUNARODNI DAN: Udruga Dodir: Država je još uvijek gluha i slijepa na potrebe invalida

Hrvatska je potpisnica svih dokumenata no i dalje ima problema.

Piše: PolitikaPlus

Osam udruga koja su uključene u Koaliciju za život u zajednici, okupile su se oko dokumenta Platforma 19, kojim traže punu primjenu članka 19 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno uključivanje u društvo. Smatraju da su te osobe marginalizirane i isključene iz zajednice, bez odgovarajuće materijalne i druge potpore za neovisan život.

 

SANJA TARCZAY:  Država je ostala 'gluha i slijepa' na potrebe osoba s invaliditetom, a potpore nema jer mnoge udruge vode osobe koje nisu invalidi i situaciju iskorištavaju da bi napravili nešto za sebe

Ističu kako u Hrvatskoj osam tisuća osoba živi u institucijama socijalne skrbi, segregirane od društva i zajednice, pa Koalicija zahtijeva od politike da radi na razvoju službe potpore u zajednici kako bi se konačno zaustavila praksa smještaja u institucije.

 

Svoj primjer ispričala je predsjednica udruge Udruge za samozastupanje Senada Halilčević koja se, kao osoba s intelektualnih poteškoćama, nakon sedam i pol godina provedenih u instituciji uspjela izboriti za život u zajednici putem Udruge za promicanje inkluzije. Sljedeći joj je korak izlazak iz programa inkluzije, ali kaže da koliko god se tome veseli toliko i strahuje jer joj država ne daje nadu da će joj pružiti potrebnu podršku.

 

- Država je ostala 'gluha i slijepa' na potrebe osoba s invaliditetom, a potpore nema jer mnoge udruge vode osobe koje nisu invalidi i situaciju iskorištavaju da bi napravili nešto za sebe, ustvrdila je predsjednica Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir Sanja Tarczay.

 

Hrvatska je potpisnica svih najvažnijih međunarodnih dokumenata o pravima osoba s invaliditetom čija su prava regulirana kroz 280 različitih propisa, no i dalje se javljaju brojni problemi kada ih treba pretočiti u svakodnevni život.

 

- Kad pogledamo papirologiju onda je naš život idealan, ali kad se to želi pretočiti u život nailazimo na brojne probleme, upozorila je predsjednica Udruge za promicanje istih mogućnosti Mirjana Dobranović.

 

Kao posljednji primjer navela je novi Zakon o socijalnoj skrbi koji je, regulirajući pravo na naknadu mladima do prvog zapošljavanja na novi način, doveo do toga da su su mlade osobe, koje su u lipnju završile obrazovanje, u zrakopraznom prostoru jer je neizvjesno kada će im i tko isplatiti 350 kuna koji su im barem neka pomoć do pronalaženja posla.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mirjana Dobranović, Senada Halilčević, Sanja Tarczay, invalidi, udruga dodir